Νέα Υόρκη: Η τεχνική γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα αρχικής ερευνητικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου της Οκλαχόμα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί τη δρεπανοκυτταρική αναιμία οδηγεί στην παραγωγή ενός ανώμαλου τύπου αιμοσφαιρίνης, της ουσίας δηλαδή που χρησιμοποιούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για να αποδίδουν το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Η αιμοσφαιρίνη ανώμαλης δομής οδηγεί με τη σειρά της σε τροποποίηση του φυσιολογικού σχήματος των ερυθροκυττάρων, καθιστώντας τα ανίκανα να παρέχουν ικανοποιητική ιστική οξυγόνωση.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας του ανώμαλου σχήματός τους, τα ερυθροκύτταρα μπορούν να αποφράξουν τα πολύ μικρού μεγέθους αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή), κατάσταση που εκτός από επώδυνη είναι και ιδιαίτερα επιζήμια, διότι προξενούνται ισχαιμικές βλάβες σε ιστούς και όργανα, ενώ ενδέχεται να συμβεί και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 70% των ασθενών εκδηλώνει επώδυνα επεισόδια που διαρκούν ώρες ή και ημέρες· αυτά καταλήγουν στην απόφραξη αγγείων και στην επακόλουθη καταστροφή οργάνων (δρεπανοκυτταρικές κρίσεις).

Ο Δρ Μάνιον και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου της Οκλαχόμα διεξήγαγαν μια μελέτη βασιζόμενοι στην παρατήρηση ότι η ασπαρτάμη δεσμεύεται σε δύο πρωτείνες, οι οποίες ενδεχομένως να αποτρέπουν τη δημιουργία δρεπανοκυττάρων. Η εν λόγω παρατήρηση δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Η ερευνητική μελέτη είχε δύο σκέλη: το ένα αφορούσε σε παρατηρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μετά την προσθήκη ασπαρτάμης σε δοκιμαστικούς σωλήνες που περιείχαν δείγμα αίματος πασχόντων, ενώ το δεύτερο σε δείγμα αίματος ασθενών που είχαν καταναλώσει το τεχνητό γλυκαντικό.

Στα δείγματα του εργαστηρίου διαπιστώθηκε ελάττωση του ποσοστού των δρεπανοκυττάρων περίπου κατά 50% όταν προστέθηκε 1mg ασπαρτάμης σε 1ml αίματος και η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν προστέθηκαν 2mg ασπαρτάμης. Παρόμοια ήταν η ελάττωση του αριθμού των δρεπανοκυττάρων και σε δείγμα αίματος που πήραν από 15 ασθενείς οι οποίοι είχαν καταναλώσει ποσότητα από την παραπάνω γλυκαντική ουσία.

«Φαίνεται ότι με την παρουσία της ασπαρτάμης… ο αριθμός των δρεπανοκυττάρων μειώνεται σε σημαντικό βαθμό. Τα ευρήματα αυτά όμως χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για τον πιθανό ρόλο του γλυκαντικού στην αποφυγή των δρεπανοκυτταρικών κρίσεων» δήλωσαν στο Reuters Health ο Μάνιον και οι συνεργάτες του.

Oι ίδιοι συμπλήρωσαν ότι οι κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι απολύτως ασφαλής για την υγεία.

health.in.gr