Ναγκόγια, Ιαπωνία: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σούσι και φρέσκων ψαριών από καπνιστές είναι πιθανόν να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου Αϊσι, στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, πιστεύουν ότι η διατροφή στη χώρα τους, που βασίζεται στο φρέσκο ψάρι, είναι ο λόγος που τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στην Ιαπωνία εμφανίζονται αισθητά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, παρ΄ ότι οι Ιάπωνες καπνίζουν εξίσου πολύ με τους Δυτικούς.

Ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στη Βρετανική Αντικαρκινική Επιθεώρηση, καθηγητής Τοσίρο Τακεζάκι, επισήμανε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σούσι και φρέσκων ψαριών διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο κατά το ήμισυ να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σχέση με άτομα που δεν ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Ο καθηγητής Γκόρντον ΜακΒι, γενικός διευθυντής της Εκστρατείας Αντικαρκινικής Έρευνας (CRC), δήλωσε: «Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος για να περιορίσει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι να πάψει να καπνίζει. Οι καπνιστές όμως που τους είναι αδύνατον να κόψουν τη συνήθεια αυτή πρέπει να καταναλώνουν ποσότητες φρέσκου ψαριού».

Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr