Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ακόρεστα λίπη αυξάνει την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στον ήλιο, αποτρέποντας τη δημιουργία ρυτίδων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αυστραλοί από το Monash University της Μελβούρνης σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition.


Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δείγμα τουλάχιστον 400 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι ήταν άνω των 70 ετών και ζούσαν στην Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Σουηδία.


Όπως επισημαίνει το Reuters Ηealth, το δείγμα από την Αυστραλία αποτελούνταν τόσο από αγγλοσαξονικής καταγωγής άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα όσο και από άνδρες και γυναίκες ελληνικής καταγωγής. Λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως είναι οι διαφοροποιήσεις στην ηλικία και το κάπνισμα, τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν ταυτόσημα στην ηλιόλουστη Αυστραλία και στη βροχερή Σουηδία.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή είχαν λιγότερες ρυτίδες· συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και πολύσπορα δημητριακά, με παράλληλο περιορισμό του κόκκινου κρέατος, του βουτύρου και των γλυκών.


Οι ίδιοι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι τροφές που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α, C, E προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

health.in.gr