30

Την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια των εθνικιστών Κροατών της Βοσνίας για αυτονόμηση εξέφρασε την Κυριακή ο Στίπε Μέσιτς. Ο πρόεδρος της Κροατίας έκανε λόγο για κινήσεις ομάδας των Κροατοβόσνιων που επιδιώκουν τη διάσπαση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Κατά τον ηγέτη της Κροατίας, τα σχέδια αυτά δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τη βούληση της πλειονότητας των κατοίκων, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο -όπως υποστηρίζει- ότι, εφόσον υιοθετηθούν, θα οδηγήσουν σε διάσπαση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.


Υπενθυμίζεται ότι στο Μόσταρ της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, οι εθνικιστές Κροάτες αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία χωριστού συμβουλίου, το οποίο θα έχει πρόεδρο, κυβέρνηση και Κοινοβούλιο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση και του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόλφγκανγκ Πέτριτς, ο εκπρόσωπος του οποίου, Κρις Μπερντ, τη χαρακτήρισε «παράνομο αποκύημα της φαντασίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ