Ο προϋπολογισμός 2001 ασύμβατος με την οικονομική πολιτική της ΕΕ
Στη δημόσια επίπληξη της Ιρλανδίας για τον «επεκτατικό προϋπολογισμό 2001, ο οποίος είναι ασύμβατος με τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου» προχώρησε τη Δευτέρα το ECOFIN.
27
Στη δημόσια επίπληξη της Ιρλανδίας για τον «επεκτατικό προϋπολογισμό 2001, ο οποίος είναι ασύμβατος με τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου» προχώρησε τη Δευτέρα το ECOFIN.
Όπως μεταδίδει το CΝΝ, το ECOFIN, με μία απόφαση χωρίς προηγούμενο, προχώρησε σε αυστηρές αυστάσεις προς την ιρλανδική κυβέρνηση, για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στο τρέχον οικονομικό έτος, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού.
«Ο ιρλανδικός προϋπολογισμός 2001 είναι επεκτατικός και φιλοκυκλικός, και άρα ασύμβατος με τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ECOFIN.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Τσάρλι ΜακΚρίβι δήλωσε ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι αδικαιολόγητη και τόνισε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν επαρκείς λόγοι για μία τέτοια σύσταση.
Το ECOFIN εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Ιρλανδίας για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας με δαπάνες ύψους 2,4 δισ. δολαρίων (880 δισ. δρχ.). Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 10,7% το 2000, ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό της τάξεως του 3,9% τον Ιανουάριο.
Η σύγκρουση του ECOFIN με τους Ιρλανδούς «αντάρτες» εντείνει τις ανησυχίες στις διεθνείς αγορές σχετικά με τις δυνατότητες εναρμόνισης των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. Αρκετοί υπουργοί, εξάλλου, απέρριψαν τις προτάσεις της Κομισιόν για την υποβολή των σχεδίων σχετικά με τη φορολογία και τις κρατικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα εθνικά κοινοβούλια.
Το ECOFIN εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το πρόγραμμα δημόσιων δαπανών της Βρετανίας, οι οποίες ίσως προκαλέσουν έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου, λέγοντας: «Όπου η Επιτροπή υποθέτει ότι τα σχέδια δημόσιων επενδύσεων ίσως είναι ακριβά, εμείς δεν συμφωνούμε».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προβληματίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
- ΗΠΑ – Ιράν: Το πλαίσιο συμφωνίας που πρότειναν οι διαμεσολαβητές – Το «αγκάθι» του εμπλουτισμού ουρανίου
- Solobasket: «Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζει κίνηση που θα… ταρακουνήσει την Ευρώπη»
- 5+1 Επιτραπέζια παιχνίδια για βραδιές στο σπίτι
- Πολ Μεσκάλ στο Hamnet – Γιατί ένας βάρδος του 1596 φοράει αυτό το σύγχρονο σκουλαρίκι-κρίκο;
- Απαγορευτικό: Ακυρώσεις δρομολογίων και καθυστερήσεις στα λιμάνια της Αττικής λόγω θυελλωδών ανέμων


