Δέκα νέοι δορυφόροι ανακαλύφθηκαν γύρω από το Δία
Ομάδα αστρονόμων του Ινστιτούτου της Χαβάης εντόπισε δέκα νέους δορυφόρους γύρω από το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το Δία. Η πρωτοφανής αυτή ομαδική ανακάλυψη -που πραγματοποιήθηκε με το τηλεσκόπιο των 2,2 μέτρων στην κορυφή του όρους Μαούνα Κέα- ανεβάζει το συνολικό αριθμό των φυσικών δορυφόρων του Δία σε 28.
68
Ομάδα αστρονόμων του Ινστιτούτου της Χαβάης εντόπισε δέκα νέους δορυφόρους γύρω από το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το Δία. Η πρωτοφανής αυτή ομαδική ανακάλυψη -που πραγματοποιήθηκε με το τηλεσκόπιο των 2,2 μέτρων στην κορυφή του όρους Μαούνα Κέα- ανεβάζει το συνολικό αριθμό των φυσικών δορυφόρων του Δία σε 28.
Οι δέκα μικροί δορυφόροι με την προσωρινή ονομασία S/2000 J2 έως S/2000 J11, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά την περίοδο από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2000, από ομάδα αστρονόμων με υπεύθυνο το μεταπτυχιακό φοιτητή αστρονομίας Σαμ Σ. Σέπαρντ και τον καθηγητή Ντέιβιντ Τσούιτ με τη βοήθεια μιας κάμερας ευρέος πεδίου που είναι τοποθετημένη πάνω στο μεγάλο κατοπτρικό τηλεσκόπιο.
Τα δέκα ουράνια σώματα πιστεύεται ότι έχουν πολύ μικρό μέγεθος, γεγονός το οποίο στηρίζεται στην ανακλαστική ικανότητά τους στο φως του Ήλιου (albedo). Δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε διάμετρο τα πέντε χιλιόμετρα, ενώ παρουσιάζουν ελλειπτικές τροχιές με κλίση 15 έως 30 μοίρες.
Εννέα από τους δέκα δορυφόρους κινούνται σε ανάδρομες τροχιές (δεξιόστροφες) -τροχιές αντίθετες σε κατεύθυνση από τους άλλους δορυφόρους των πλανητών- και η μέση απόστασή τους από το Δία κυμαίνεται μεταξύ 21 και 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ ο δέκατος βρίσκεται σε ομόρροπη τροχιά (αριστερόστροφη) και σε απόσταση περίπου 13 εκατ. χιλιομέτρων.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων του «γίγαντα» των πλανητών που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα ανέρχεται στους 28. Εκτός από τα δέκα νέα ουράνια σώματα, η ίδια ομάδα κατάφερε να βρει ξανά ένα δορυφόρο, με την ονομασία S/2000 J1, ο οποίος είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1975 και είχε «εξαφανιστεί» αμέσως μετά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
- Πάσχα στην Αθήνα: Συναυλίες, θέατρο και δράσεις σε όλη την πόλη
- Πόλεμος στη Μέση Aνατολή: Πέντε ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ζητούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Παναθηναϊκός: Η αντίδραση του Γιάγκουσιτς στον παραγκωνισμό του
- Ίνιγκο Πέρεθ: «Ιστορικό το ματς κόντρα στην ΑΕΚ»
- Τράπεζες: Τι ισχύει για τις συναλλαγές τη Μεγάλη Δευτέρα
- Betsson: To Ολυμπιακός-ΑΕΚ και το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός με Ενισχυμένες Αποδόσεις και Σούπερ Προσφορά*
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442