Ένα νέου τύπου πληκτρολόγιο, με το όνομα Keybowl, το οποίο δεν έχει πλήκτρα αλλά επιτρέπει στο χρήστη να γράψει κάθε είδους χαρακτήρα, μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για άτομα που πάσχουν από σύνδρομα που σχετίζονται με τη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
Ένα νέου τύπου πληκτρολόγιο, με το όνομα Keybowl, το οποίο δεν έχει πλήκτρα αλλά επιτρέπει στο χρήστη να γράψει κάθε είδους χαρακτήρα, μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για άτομα που πάσχουν από σύνδρομα που σχετίζονται με τη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
Το Keybowl αντί για πλήκτρα έχει δύο εξογκώματα σε σχήμα αναποδογυρισμένης κούπας, στα οποία ο χρήστης τοποθετεί τα χέρια του. Τα δύο αυτά χειριστήρια μπορούν να μετακινούνται προς οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις, και ο χρήστης δεν χρειάζεται να τα «πατήσει», όπως τα πλήκτρα των κανονικών πληκτρολογίων.
Συγκεκριμένοι συνδυασμοί των κινήσεων παράγουν διαφορετικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα, ωθώντας το αριστερό χειριστήριο προς τα αριστερά και το δεξί προς τα πάνω παράγεται το γράμμα «α». Εάν κρατηθεί το ένα χειριστήριο πατημένο, αυτό αντιστοιχεί στο πλήκτρο Shift, που επιτρέπει να γράψει κανείς κεφαλαία.
Στο Keybowl, το οποίο αναπτύσσεται τα τελευταία επτά χρόνια, ο χρήστης δεν καταπονεί καθόλου τα δάχτυλά του. Οι κινήσεις που χρειάζεται να κάνει γίνονται ακόμη και αν φορά γάντια του μποξ!
Το σύστημα προέρχεται από άτομα που πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η εταιρεία orbiTouch, που αναπτύσσει το Keybowl, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να γράψει κανείς τόσο γρήγορα όσο με το κανονικό πληκτρολόγιο, αλλά με την εξάσκηση η ταχύτητα βελτιώνεται αισθητά.
Όπως μετέδωσε το ΜSNBC, το νέο πληκτρολόγιο θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2001 και θα κοστίζει 400 δολάρια (περίπου 80 χιλιάδες δραχμές). Όσοι, όμως, εξαιτίας κάποιου συνδρόμου δεν μπορούν πλέον να πληκτρολογήσουν χωρίς πόνο, δεν θα αρνηθούν στον εαυτό τους αυτήν τη χάρη.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.