Νέες ενδείξεις υπέρ της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης
Μία νέα έρευνα παρέχει επιπλέον ενδείξεις για την ισχύ της επικρατούσας θεωρίας της μοντέρνας κοσμολογίας για την αρχή του Σύμπαντος, το γνωστό Big Bang. Οι παρατηρήσεις από ακτινοβολία από πολύ μακρινά κβάζαρ δείχνουν ότι το Σύμπαν πράγματι ήταν πολύ πιο θερμό στο παρελθόν του, όπως ακριβώς προβλέπει το «σενάριο» της Μεγάλης Έκρηξης.
Μία νέα έρευνα παρέχει επιπλέον ενδείξεις για την ισχύ της επικρατούσας θεωρίας της μοντέρνας κοσμολογίας για την αρχή του Σύμπαντος, το γνωστό Big Bang. Οι παρατηρήσεις από ακτινοβολία από πολύ μακρινά κβάζαρ δείχνουν ότι το Σύμπαν πράγματι ήταν πολύ πιο θερμό στο παρελθόν του, όπως ακριβώς προβλέπει το «σενάριο» της Μεγάλης Έκρηξης.
Οι περισσότεροι αστρονόμοι είναι πλέον πεπεισμένοι για την ορθότητα της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν στο απώτερο παρελθόν του ήταν πολύ πιο συμπυκνωμένο με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο θερμό από ό,τι σήμερα.
Η θεωρία του Big Bang υποστηρίζεται από την ανακάλυψη που έκανε ο Αμερικανός αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ τη δεκαετία του 20 ότι το Σύμπαν διαστέλλεται και οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο με μεγάλες ταχύτητες.
Το 1964 ανακαλύφθηκε ακόμα η λεγόμενη «ακτινοβολία υποβάθρου» που αποτελεί υποπροϊόν των διαδικασιών που ακολούθησαν τη Μεγάλη Έκρηξη και θεωρείται από τις σημαντικότερες επιβεβαιώσεις αυτής της θεωρίας.
Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο που ακολουθούν οι αστρονόμοι, η ακτινοβολία υποβάθρου θα πρέπει να ήταν πιο θερμή στο αρχαίο Σύμπαν, δηλαδή η μέση θερμοκρασία της να είναι πιο υψηλή. Και αυτό ακριβώς διαπίστωσαν επιστήμονες από το Inter University Center για την Αστρονομία και την Αστροφυσική στο Πουν της Ινδίας.
Όπως μετέδωσε το MSNBC, οι ερευνητές μελέτησαν φως από ένα μακρινό κβάζαρ που διαπέρασε ένα επίσης μακρινό (και άρα παλαιό νέφος αερίων) και μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη μέση θερμοκρασία του όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόνο τριών δισεκατομμυρίων ετών, και τη βρήκαν πιο υψηλότερη σε σχέση με σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι το αρχαίο Σύμπαν ήταν πιο θερμό.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.