36

Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν μία διαγονιδιακή ποικιλία πατατιάς, στην οποία έχει εισαχθεί ένα γονίδιο μέδουσας ώστε να φωσφορίζει όταν χρειάζεται πότισμα. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δρ. Αντονι Τρεγουάβας αναφέρει ότι η νέα ποικιλία του φυτού δεν θα καταναλώνεται η ίδια, θα χρησιμεύει όμως ως δείκτης των αναγκών της καλλιέργειας.

Το γονίδιο που προσδίδει στην πατατιά αυτή την ασυνήθιστη για φυτό ιδιότητα προέρχεται από τα υδρόζωα (μέδουσες) Αequorea victoria και κάνει τα φύλλα του φυτού να φωσφορίζουν όταν αρχίζουν να αφυδατώνονται.


Τοποθετημένες στις άκρες της καλλιεργήσιμης έκτασης, οι πατατιές θα «ειδοποιούν» άμεσα τους αγρότες για τις ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό. Το αμυδρό παραγόμενο φως είναι οριακά ορατό με γυμνό μάτι, αλλά μπορεί εύκολα να ανιχνευτεί με μία μικρή φορητή συσκευή.


Ο δρ. Τραγουάβας πιστεύει ότι οι δοκιμές πεδίου θα ξεκινήσουν το 2001, θα περάσουν όμως περίπου 20 χρόνια προτού η «έξυπνη» πατατιά αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως.


Φυτά και άλλοι διαγονιδιακοί οργανισμοί που φωσφορίζουν έχουν δημιουργηθεί και παλαιότερα σε ερευνητικά εργαστήρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γονίδιο gfp (Green Fluorescent Protein) της Αequorea χρησιμοποιείται ως γονίδιο αναφοράς, κατά τη μεταφορά άλλων γονιδίων από έναν οργανισμό στον άλλο. Ο φωσφορισμός στην περίπτωση αυτή αποτελεί ένδειξη επιτυχούς μεταφοράς.


Με τον τρόπο αυτό, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν καπνό, μύγες και… ποντίκια που φωσφορίζουν, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε και κατοικίδια ζώα, ακόμη και πιθήκους, να εκπέμπουν ένα αμυδρό, πράσινο φως στο σκοτάδι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters