Νήματα μεγάλου μήκους από άτομα άνθρακα υφαίνονται με νέα τεχνική
Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να ενώσουν πλέγματα από άτομα άνθρακα για να υφάνουν νήματα μεγάλου μήκους χρησιμοποιώντας μια σχετικά απλή τεχνική, που ανοίγει το δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση των πολλά υποσχόμενων νανοσωλήνων. Τα νήματα που δημιουργούνται με τη νέα μέθοδο έχουν πάχος 50 - 100 μικρών (εκατομμυριοστά του μέτρου) και διαθέτουν μεγάλη ευλυγισία και μοναδική αντοχή.
36
Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να ενώσουν πλέγματα από άτομα άνθρακα για να υφάνουν νήματα μεγάλου μήκους χρησιμοποιώντας μια σχετικά απλή τεχνική, που ανοίγει το δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση των πολλά υποσχόμενων νανοσωλήνων. Τα νήματα που δημιουργούνται με τη νέα μέθοδο έχουν πάχος 50 – 100 μικρών (εκατομμυριοστά του μέτρου) και διαθέτουν μεγάλη ευλυγισία και μοναδική αντοχή.
Οι νανοσωλήνες δημιουργούνται όταν μία ηλεκτρική εκκένωση εφαρμόζεται σε μία ακίδα γραφίτη που βρίσκεται κλεισμένη σε ένα δοχείο με κάποιο αέριο, όπως το ήλιο και το υδρογόνο. Μέσα στο πλάσμα (ιονισμένο αέριο) που δημιουργείται τα άτομα του άνθρακα συμπυκνώνονται και σχηματίζουν κλειστά πλέγματα με μονά ή διπλά τοιχώματα.
Μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η οργάνωση στο χώρο των ατόμων αυτών σε μεγάλες δομές, ώστε να είναι δυνατή η εμπορική αξιοποίηση αυτού του υλικού, που διαθέτει μοναδικές μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες.
Προκειμένου να υφάνουν νήματα μεγάλου μήκους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό διοχέτευσαν ένα διάλυμα μικρών πλεγμάτων σε ένα σωλήνα μέσα στον οποίο έρεε ένα υγρό. Το πολυμερές υλικό που βρισκόταν μέσα στο σωλήνα προκάλεσε τη συμπύκνωση των πλεγμάτων σε ένα μακρύ νήμα.
Όπως δηλώνει στο BBC ο δρ. Φιλίπ Πουλέν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, η μέθοδος είναι αρκετά απλή και φθηνή για να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα. Ο περιοριστικός παράγοντας, βέβαια, είναι η εξαιρετικά υψηλή τιμή των νανοσωλήνων, που ανέρχεται σε 570.000 δρχ. το γραμμάριο.
Εάν το κόστος παραγωγής τους μειωνόταν αρκετά, οι νανοσωλήνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, αποθηκευτικών μέσων για το υδρογόνο και υλικών για ιατρική χρήση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους: Μια ξεχωριστή έκδοση που μας ταξιδεύει στο κλίμα των ημερών
- Πιο κοντά το κόμμα Τσίπρα: Ευρύ κάλεσμα από την Πάτρα και σε συντρόφους – Το μήνυμα στην τρόικα των πρώην
- Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ διώκει 229 ανθρώπους για «διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας»
- Γρίπη: 70.000 ευπαθείς πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο – Υπολείπονται 600.000 εμβολιασμοί για τον ετήσιο μέσο όρο
- Η Πλεξούδα το best-seller της Λετισιά Κολπμπανί, για πρώτη φορά επι σκηνής, στο Θέατρο Μεταξουργείο
- Βενεζουέλα – ΗΠΑ: Επικίνδυνη κλιμάκωση, μετά τον πλήρη αποκλεισμό των πετρελαϊκών μεταφορών που διέταξε ο Τραμπ




