40

Η εμπέδωση πάγιας και ισχυρής ειρήνης στη διχασμένη χερσόνησο είναι κοινή επιδίωξη των κυβερνήσεων της Βορείου και της Νοτίου Κορέας, συμφώνησαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο κρατών, Κιμ Ιλ Τσουλ και Τσο Σουνγκ Τάε, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους. Συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση της έντασης θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στη Β.Κορέα.

Οι πολιτικές προσπάθειες της εμπέδωσης της ειρήνης στην περιοχή και της σταδιακής επανένωσης της Κορέας έχουν ανάγκη την υποστήριξη και των στρατών των δύο χωρών, συμφώνησαν οι δύο υπουργοί. Ως πρώτο βήμα καλής θέλησης αποφασίστηκε να καθαριστεί από κοινού η ουδέτερη ζώνη από τις εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες, προκειμένου να επαναλειτουργήσει σιδηροδρομική γραμμή.


Στις κινήσεις συμφιλίωσης εντάσσονται η συγκοινωνιακή σύνδεση, η παύση της μετάδοσης προπαγανδιστικών μηνυμάτων, η επανασύνδεση οικογενειών και η ενίσχυση μέσω επενδύσεων της εξαθλιωμένης οικονομικά Β.Κορέας.


Αν και οι υψηλές προσδοκίες της Ν.Κορέας από τις συζητήσεις δεν ικανοποιήθηκαν, η σημασία της συνάντησης είναι μεγάλη, όπως παραδέχτηκε ο υποστράτηγος Κιμ Χι Σανγκ, εκπρόσωπος Τύπου της χώρας, καθώς θεωρείται το πιο σημαντικό βήμα προσέγγισης μετά τη συνάντηση κορυφής του Ιουνίου, κατά την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό του ψυχροπολεμικού κλίματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press