69

Αφιέρωμα στο μεγάλο Ανδαλουσιανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι φίλοι του Μπουνιουέλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες από την πρώιμη δημιουργική του περίοδο, αλλά και την ύστερη κινηματογραφική του πορεία.

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες που θα προβληθούν, πολυβραβευμένες και αγαπημένες του κοινού, είναι οι Ολιβάντος, Ναζαρέν, Βιριδιάνα, Η ωραία της ημέρας. Το αφιέρωμα διοργανώνουν η ισπανική και η μεξικανική πρεσβεία, καθώς και το Ινστιτούτο Θερβάντες, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του σκηνοθέτη.


Ο Λουίς Μπουνιουέλ γεννήθηκε το 1900 και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Σαλβαντόρ Νταλί και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η σκηνοθετική του πορεία ξεκίνησε κοντά στον Ζαν Επστάιν και η πρώτη δημιουργία του, Ο Ανδαλουσιανός σκύλος που γύρισε με δικά του χρήματα το 1929, έθεσε τα θεμέλια του κινηματογραφικού σουρεαλισμού. Υπηρέτησε τον κινηματογράφο πάνω από 40 χρόνια, υπογράφοντας μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ