69

Αφιέρωμα στο Δανό σκηνοθέτη Ντάγκλας Σερκ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 13ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του. Επίσημη πρεμιέρα της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στον κινηματογράφο Παλλάς.

Ο Ντάγκλας Σερκ ξεκίνησε την καριέρα του στη Γερμανία τη δεκαετία του 30 κάνοντας ταινίες με μεγάλα αστέρια της εποχής, όπως η Ζάρα Λάντερ και η Μάρθα Εγκερτ. Στις αρχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε στο Χόλιγουντ και προστέθηκε στην παροικία των νέων Ευρωπαίων σκηνοθετών.


Τη δεκαετία του 40 αρχίζουν να προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής του γλώσσας και να διαμορφώνεται η θεματολογία των ταινιών του. Ασχολήθηκε με τον έρωτα, τα πάθη, τις δραματικές συγκρούσεις, τις επεμβάσεις της μοίρας και το ρόλο των συμπτώσεων στις ανθρώπινες σχέσεις, βάζοντας το θεμέλιο λίθο για το ξεκίνημα της λαμπερής περιόδου των υπέροχων χολιγουντιανών μελοδραμάτων.


Στο Πανόραμα θα προβληθούν μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Σερκ, όπως «Υπέροχο Μυστικό» με τον Ροκ Χάτσον και τηνΤζέιν Γουάιμαν, «Γραμμένο στον άνεμο» με τον Χάτσον και τη Λορίν Μπακόλ, «Βρόμικοι Αγγελοι» με τον Χάτσον και την Ντόροθι Μαλόουν, καθώς και το κύκνειο άσμα της λαμπρής μελό περιόδου του σκηνοθέτη, «Αυτή είναι η ζωή μου» του 1959 με την πανέμορφη Λάνα Τάρνερ και τον Τζος Γκάβιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ