Με ιστορικές αναφορές η λαμπερή τελετή έναρξης των αγώνων στο Σίδνεϊ
Με έντονα τα στοιχεία της αυστραλιανής κουλτούρας, ξεκίνησε στις 11 το πρωί - ώρα Ελλάδος (7 μ.μ. τοπική) η τελετή έναρξης των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων. Παρουσία 110.000 θεατών στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ, 120 ιππείς άνοιξαν την αυλαία του φαντασμαγορικού προγράμματος και λίγο αργότερα η Ολίβια Νιούτον Τζον έψαλε τον εθνικό ύμνο της Αυστραλίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ.
Με έντονα τα στοιχεία της αυστραλιανής κουλτούρας, ξεκίνησε στις 11 το πρωί – ώρα Ελλάδος (7 μ.μ. τοπική) η τελετή έναρξης των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων. Παρουσία 110.000 θεατών στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ, 120 ιππείς άνοιξαν την αυλαία του φαντασμαγορικού προγράμματος και λίγο αργότερα η Ολίβια Νιούτον Τζον έψαλε τον εθνικό ύμνο της Αυστραλίας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ.
Πρωτύτερα είχε αναγγελθεί η είσοδος των επισήμων στο Ολυμπιακό στάδιο, η οποία ολοκληρώθηκε με την άφιξη του προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
Συνοδός του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν η Αυστραλιανή Ολυμπιονίκης τoυ 1976, Ντον Φρέιζερ, που έτυχε αποθεωτικής αποδοχής από τους 110.000 θεατές.
Οι ιππείς έκλεισαν το πρόγραμμά τους σχηματίζοντας τους Ολυμπιακούς κύκλους. Το υπόλοιπο πρόγραμμα συνεχίζεται με εμφανίσεις χορευτών και αναπαραστάσεις των στοιχείων της φύσης, όπως της φωτιάς και του αέρα.
Το πρόγραμμα έχει σαφείς αναφορές στην ήπειρο της Ωκεανίας και ειδικά στα εδάφη της Αυστραλίας, τα οποία στα ηπειρωτικά καλύπτονται από απέραντες ερήμους, ενώ κατοικίσιμα είναι ως επί το πλείστον τα παράλιά της.
Τη σκυτάλη παίρνει η ιστορία της χώρας που φιλοξενεί τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της νέας χιλιετίας. Το πρόγραμμα ξεκινά με τους Αυστραλούς ιθαγενείς, τους Αβορίγινες, που πιστεύεται ότι κατοικούν στην μακρινή ήπειρο επί 40.000 χρόνια, συνεχίζει με την εποίκιση από τους λευκούς και καταλήγει με την παρουσίαση της ανάπτυξης που γνώρισε ο τόπος, έως και τον εικοστό αιώνα.
Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος 18.000 άτομα, ένα εκ των οποίων θα ανάψει τον γιγάντιο δαυλό στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ. Η ταυτότητά του και το τελετουργικό μέρος κρατούνται μυστικά, καθώς, παραδοσιακά, αποτελεί την έκπληξη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εντυπωσιακό, εξάλλου, είναι το θέαμα που προσφέρουν και οι θεατές της τελετής έναρξης, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτήν, έπειτα από την έξυπνη πρωτοβουλία των διοργανωτών: κατά την είσοδό του στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ, καθένας από τους 110.000 θεατές πήρε ένα φακό.
Κουνώντας τους στο ρυθμό της μουσικής, οι κερκίδες του σταδίου προσθέτουν λάμψη στην τουλάχιστον χολιγουντιανή φιέστα των διοργανωτών.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας