65

Βρετανός επιστήμονας, που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό της ευρωπαϊκής εξερευνητικής αποστολής στον Αρη, ισχυρίζεται ότι τα δύο οχήματα, τα οποία σχεδιάζει να προσγειώσει η NASA στον κόκκινο πλανήτη το 2002, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα άλλο από μία «εκδρομούλα».

Ο καθηγητής Κόλιν Πίλινγκερ ανέφερε σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστημών του Λονδίνου, ότι το σκάφος που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) με το όνομα Beagle 2 θα κατορθώσει πολύ περισσότερα από τα οχήματα της NASA και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος.


Το σκάφος Beagle 2 θα είναι στατικό και αναμένεται ότι θα προσγειωθεί στον Αρη περίπου δύο εβδομάδες πριν από τα οχήματα της Αμερικανικής Υπηρεσίας του Διαστήματος.


Οι δύο αποστολές θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, διότι τόσο η NASA όσο και η ESA επιθυμούν να αξιοποιήσουν μία ευνοϊκή ευθυγράμμιση των πλανητών Γη και Αρη που θα λάβει χώρα το 2003.


Η αποστολή της ESA ονομάζεται Mars Express και έχει βασικό στόχο την προσγείωση του Beagle 2 στην επιφάνεια του πλανήτη και συγκεκριμένα κοντά στον Ισημερινό του, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα ύπαρξης ζωής και νερού στον κόκκινο πλανήτη.


Το Beagle 2 θα περισυλλέξει δείγματα προς μελέτη από την επιφάνεια του Αρη με έναν ειδικό μηχανικό «τυφλοπόντικα».


Ο Πίλινγκερ ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός των δύο οχημάτων της NASA δεν μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό νερού, διότι στην ουσία ανιχνεύει υδρογόνο. Αντίθετα, το Beagle 2 θα περιέχει εξοπλισμό ικανό να εντοπίσει ίχνη ζωής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ