Εργα Ρώσων καλλιτεχνών εκτίθενται σε πλοίο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Το φορτηγό πλοίο «Βόλγκο Μπαλτ 237», που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης λόγω χρεοκοπίας, θα φιλοξενήσει την πρώτη φάση της έκθεσης «Ανοιχτή Θάλασσα. Κόκκινη Πλατεία - Λευκός Πύργος». Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας ελληνορωσικής καλλιτεχνικής συνεργασίας και θα διαρκέσει από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των «Δημητρίων».
Το φορτηγό πλοίο «Βόλγκο Μπαλτ 237», που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης λόγω χρεοκοπίας, θα φιλοξενήσει την πρώτη φάση της έκθεσης «Ανοιχτή Θάλασσα. Κόκκινη Πλατεία – Λευκός Πύργος». Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας ελληνορωσικής καλλιτεχνικής συνεργασίας και θα διαρκέσει από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των «Δημητρίων».
Στην έκθεση θα παρουσιάσουν έργα τους οι γνωστοί στη χώρα τους εικαστικοί καλλιτέχνες Νικίτα Αλεξέγεφ, Αντρέι Φιλίποφ, Νονσταντίν Ζβεστνοτσότοφ και Γκεόργκι Λιτσέφσκι. Η δεύτερη φάση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2001 στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Τσούσεφ στη Μόσχα με έργα δύο καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη, του Ρίτσαρντ Γουίτλοκ και της Ευανθίας Τσαντίλα.
Στόχοι της συνεργασίας αυτής είναι η γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν σήμερα στις δύο χώρες και η έναρξη ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού διαλόγου μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων καλλιτεχνών.
Την έκθεση διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Γαλλικό Ινστιτούτο με την υποστήριξη του ρωσικού προξενείου. Στη Ρωσία κύριος διοργανωτής είναι η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής Τσούτσεφ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.