Αγωνία στη Βενετία για τα βραβεία του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ
Ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, και όλοι στο Λίντο συζητούν τα προγνωστικά για το Χρυσό Λιοντάρι και τα άλλα βραβεία της 57ης Μόστρα του κινηματογράφου.
43
Ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, και όλοι στο Λίντο συζητούν τα προγνωστικά για το Χρυσό Λιοντάρι και τα άλλα βραβεία της 57ης Μόστρα του κινηματογράφου.
Ανάμεσα στις επικρατέστερες ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος είναι η ιρανική ταινία «Ο κύκλος» του Τζαφάρ Πανάχι, καθώς και η κινέζικη Platform του Τζία Τζάνιγκ-Κε. Παράλληλα, πιθανότητες για το Χρυσό Λιοντάρι έχει και η ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή «Πριν πέσει η νύχτα» του Τζούλιαν Σνάμπελ, ενώ για κάποιο από τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ ακούγονται οι τίτλοι τόσο της πορτογαλικής ταινίας «Λόγος και ουτοπία» του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα όσο και της ταινίας «Ο δρ. Τ. και οι γυναίκες» του Ρόμπερτ Ολτμαν. Στα «αουτσάιντερ» είναι και η αγγλική ταινία «Λίαμ» του Στίβεν Φρίαρς.
Στους υποψήφιους για τα βραβεία ερμηνείας, έχουμε, από ανδρικής πλευράς, τον Ρίτσαρντ Γκιρ, για την εμφάνισή του στην ταινία «Ο δρ. Τ. και οι γυναίκες», και τον Ιαν Χαρτ, για την ερμηνεία του στην ταινία «Λίαμ», ενώ από τις γυναίκες τη νεαρή πρωταγωνίστρια στην παραγωγή «Η θεά του 1967» Κλάρα Λόου. Πάντως, γενική είναι η εντύπωση ότι στο διαγωνιστικό τμήμα δεν υπήρξε ταινία που να ενθουσιάσει, ενώ αντίθετα μερικές από τις καλύτερες παραγωγές της φετινής Μόστρα προβλήθηκαν στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των δύο τελευταίων ημερών ήταν η ιρανική «Ο κύκλος» του Γιαφάρ Πανάχι, στην οποία απεικονίζονται τα πορτρέτα οκτώ γυναικών στο σύγχρονο Ιράν, γυναικών βασανισμένων, καταπιεσμένων, μοναχικών, που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μια χώρα όπου η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας και κτήμα του άντρα. Ο Πανάχι αντλεί από τη ρεαλιστική παράδοση του κινηματογράφου για να φτιάξει μια ταινία από την οποία δεν λείπει η ποιητική διάθεση, καταφέρνοντας να συγκινήσει το θεατή.
Καλή ήταν η τέταρτη ιταλική συμμετοχή του διαγωνιστικού, «Η γλώσσα του Αγίου» του Κάρλο Ματσακουράτι. Κωμωδία, με ενδιαφέρουσες ερμηνείες, που περιγράφει την ιστορία δύο αντρών που κλέβουν ένα ιερό κειμήλιο και προσπαθούν να αποσπάσουν λύτρα από ένα βιομήχανο. Από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν εκτός συναγωνισμού έχουμε την κωμωδία «Μικροαπατεώνες» του Γούντι Αλεν και την αγγλική ταινία «Το τελευταίο καταφύγιο» του Πολ Παβλικόφσκι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έξι τρόποι για να διαχειριστούμε την απογοήτευση
- Το Ιράν πλήττει ιταλική βάση στο Ιράκ – Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα
- Golden Visa: Πώς επηρεάστηκαν οι τιμές των ακινήτων μετά την αύξηση του ορίου στις 800 χιλ. ευρώ
- Η διελκυστίνδα της Μέσης Ανατολής: Γιατί οι σύμμαχοι του Ιράν αποφεύγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- Χρήστος Ράμμος: Αποδομώντας το «Alitheia Forum» σε 218 λέξεις – «Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να προσδιορίσει πως θα του γίνει ο έλεγχος»
- Στα θρανία οι ασθενείς για τα δικαιώματά τους και την ψηφιακή υγεία
- Συνταγή: Λιγκουίνι με γαρίδες
- Ιράν: Εντείνει τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις – 8 νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε εκτοπισμένους στον Λίβανο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442