38

Πριν από περίπου 500 χρόνια, όταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ολοκλήρωσε το περίφημο πορτρέτο της Μόνα Λίζα, καταπιάστηκε με ένα άλλο μεγάλο έργο, τη λεπτομερή καταγραφή επιστημονικών παρατηρήσεων γύρω από τη βαρύτητα, το νερό και το φως. Τα χειρόγραφα αυτά, που σήμερα είναι γνωστά ως Χειρόγραφα του Λέστερ, εκτίθενται στο Μουσείο Powerhouse του Σίδνεϊ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Κάτοχος των χειρογράφων, πριν από έξι χρόνια, έγινε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πληρώνοντας 30 εκατ. δολάρια (11,2 δισ. δραχμές). Τα χειρόγραφα πήραν το όνομά τους από τη βρετανική οικογένεια Λέστερ, η οποία τα είχε στην κατοχή της περίπου δύο αιώνες.


Τα Χειρόγραφα του Λέστερ χρονολογούνται περίπου από το 1510 . Εχουν εξαιρετική σημασία, καθώς ανοίγουν ένα παράθυρο στον τρόπο σκέψης του καλλιτέχνη, επιστήμονα και στοχαστή της Αναγέννησης και παράλληλα αποκαλύπτουν τη διαχρονική ευφυΐα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ