Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της υπαγωγής καλλιτεχνών και συγγραφέων σε ΦΠΑ
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπαγωγής συγγραφέων και λοιπών καλλιτεχνών στο καθεστώς του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας κατέθεσε ο Μιλτιάδης Κόκκινος, δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με την ιδιότητά του ως ζωγράφος.
45
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπαγωγής συγγραφέων και λοιπών καλλιτεχνών στο καθεστώς του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας κατέθεσε ο Μιλτιάδης Κόκκινος, δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με την ιδιότητά του ως ζωγράφος.
Ο Μιλιτιάδης Κόκκινος, γιος του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου, ζητά με την προσφυγή του να ακυρωθεί η υπαγωγή αυτή ως παράνομη και αντικείμενη στην κοινοτική νομοθεσία.
Οπως υποστηρίζει, η Πολιτεία κατά την προσαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (77/388/ΕΟΚ) στο ελληνικό δίκαιο συμπεριέλαβε στο Ν.1642/1986 μία εντελώς αυθαίρετη ρύθμιση. Υποχρεώνονται δηλαδή συγγραφείς και καλλιτέχνες να αποδίδουν Φόρο Προστιθεμένης Αξίας, ενώ σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οδηγία, κατά τον προσφεύγοντα, απαλλάσσονται.
Η επίμαχη ρύθμιση, όπως τονίζει στην προσφυγή του ο Μιλτιάδης Κόκκινος, παραβιάζει τον κοινοτικό κανονισμό, ο οποίος δεσμεύει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην αλλοιώνουν και να μην τροποποιούν το περιεχόμενο των κοινοτικών οδηγιών κατά την προσαρμογή τους στο εθνικό δίκαιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]
- Μαρσέιγ – Λίβερπουλ 0-3: Διπλό στη Μασσαλία και τετράδα για τους Reds
- Μπάγερν-Ουνιόν 2-0: Οι Γερμανοί «αγκάλιασαν» τη δεύτερη θέση με υπογραφή Χάρι Κέιν
- Αταλάντα – Μπιλμπάο 2-3: «Ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης η ομάδα του Βαλβέρδε
- Ρούτε: Διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «θα είναι στο πλευρό» των ΗΠΑ
- Δημοσκόπηση: Η «επιρροή» του Αλέξη Τσίπρα στους δυνητικούς ψηφοφόρους του «κόμματος Καρυστιανού»




