0

Με ένα από τα κορυφαία έργα του, το Canto General, σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα, εμφανίζεται απόψε,Τετάρτη, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο συνθέτης θα διευθύνει -μαζί με τον Αλεξάντερ Τσερνουσένκο- τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδημαϊκής Καπέλλα της Αγίας Πετρούπολης και την Κρατική Χορωδία Γκλίνκα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο συνθέτης, μίλησε για το έργο, την εποχή και τη σχέση του με το Χιλιανό ποιητή.

Πρόκειται για μία καταπληκτική ορχήστρα δήλωσε μεταξύ άλλων για το συμφωνικό σχήμα με το οποίο συνεργάζεται επτά περίπου χρόνια.


Ο συνθέτης διευκρίνισε ότι θα διευθύνει ένα ή δύο μέρη από το φινάλε, και το υπόλοιπο έργο θα εκτελεστεί υπό την μπαγκέτα του Αλεξάντερ Τσερνουσένκο.


Ενθυμούμενος τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διαδικασία μελοποίησης του έργου του Πάμπλο Νερούντα, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα, ο Μίκης Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη μουσική των συλλαβών που τον οδηγούσε, όπως είπε, στα νοήματα. Από τη μουσική της γλώσσας μπήκα στο νόημα. Από εκεί βγαίνει και η πολυρυθμία, γιατί απλώς ακολούθησα το ρυθμό της ποίησης του Νερούντα.


Αναφερόμενος στη σχέση του με το νομπελίστα ποιητή, είπε ότι είχαν παράλληλους βίους: Και οι δύο ήμασταν αφοσιωμένοι στο επαναστατικό κίνημα, και οι δύο ήμασταν εξόριστοι αλλά δεν είχαμε παρωπίδες. Μας ενδιέφερε με λίγα λόγια η ποίηση, αλλά για το λαό, και αυτό ήταν η μεγάλη πρόκληση. Το Canto General είναι ένα αριστούργημα, αλλά είναι και ένα λαϊκό έργο.


Αυτό που ενώνει τους λαούς που έχουν υποστεί ιστορικές τραγωδίες είναι ο πόνος είπε ο Μίκης Θεοδωράκης καταλήγοντας: Στο έργο του Νερούντα συνάντησα τον πόνο των Λατίνων. Ηταν μία στιγμή που πρόδωσα την ελληνική γλώσσα, αλλά νομιμοποίησα τη σχέση μου αυτή με το Canto General.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει αποσπάσματα από το Canto Olimpico (Οι Αθλητικοί Αγώνες, Η Αναγέννηση της Ολυμπιάδας). Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν τα Algunas Bestias, Voy a vivir, United Fruit Co, Lautaro, Vegetaciones και America Insurrecta από το Canto General.


Στο πλευρό του μεγάλου Ελληνα συνθέτη θα εμφανιστούν οι Μαρία Φαραντούρη και Πετρ Μιγκούνοφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ