Αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα κοσμούν το σταθμό της Ακρόπολης
Τμήμα του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και μέρη της ζωφόρου, θα εκτεθούν σε αντίγραφα στο σταθμό της Ακρόπολης του μετρό. Τα αντίγραφα αυτά θα είναι σχεδόν σε φυσικό μέγεθος και υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθούν επιγραφές, που θα διευκρινίζουν ότι τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
45
Τμήμα του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και μέρη της ζωφόρου, θα εκτεθούν σε αντίγραφα στο σταθμό της Ακρόπολης του μετρό. Τα αντίγραφα αυτά θα είναι σχεδόν σε φυσικό μέγεθος και υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθούν επιγραφές, που θα διευκρινίζουν ότι τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Η μυθολογική γέννηση της Αθηνάς, όπως εμφανίζεται στο ανατολικό αέτωμα, θα υποδέχεται το κοινό στο πρώτο επίπεδο του σταθμού της Ακρόπολης. Στις δύο πλευρές της αποβάθρας, όπου θα τοποθετηθούν τμήματα της δυτικής και της βόρειας ζωφόρου, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πομπή που κατευθυνόταν προς το βωμό της Ακρόπολης με τους σχηματισμούς των ιππέων.
Το τμήμα της ανατολικής ζωφόρου με τα γλυπτά, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, κατασκευάζεται ήδη με βάση το γνωστό εκμαγείο, που βρίσκεται στο κτίριο Βάιλερ του Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως, από το Νίκο Ζήκο, στον οποίο οφείλονται άλλωστε και τα αντίγραφα που έχουν τοποθετηθεί στο σταθμό Συντάγματος.
Το αντίγραφο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, αναμένεται να λειτουργήσει και ως μια υπόμνηση του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Η εικαστική παρέμβαση στο σταθμό της Δάφνης θα περιλαμβάνει ένα έργο του Δημήτρη Μυταρά, μια στρωματογραφία της ανασκαφής με μικρό αριθμό ευρημάτων και μια τρισδιάστατη μακέτα της.
Οι δύο σταθμοί θα ανοίξουν ταυτόχρονα και λίγο αργότερα. Περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη και η εικαστική πλαισίωση του σταθμού της Ομόνοιας, όπου θα εκτεθεί μια ζωγραφική σύνθεση του Νίκου Κεσσανλή, μήκους 25 μέτρων και ύψους 3 μέτρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά την Κυριακή λόγω του αγώνα δρόμου
- «Πόσο καλοί είναι οι συμπολίτες σου;»: Από τη Σουηδία ως τις ΗΠΑ, πώς κρίνουμε ηθικά ο ένας τον άλλον
- Ο Φρανσίσκο άλλαξε μάνατζερ και θέλει συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ ετησίως
- Επιβεβαίωση in-Δρομολογείται διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων από κοινού για ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
- Γελάμε και κλαίμε για το ίδιο πράγμα: Η Γκισλέιν Μάξγουελ κάνει μαθήματα «γυναικείας ενδυνάμωσης» στη φυλακή
- Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: 7 προτάσεις για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»


