45

Είκοσι τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ο Ζακ Πρεβέρ, ο πλέον δημοφιλής Γάλλος ποιητής του μοντερνισμού, σκανδαλίζει ακόμα τα χρηστά ήθη του μικρού χωριού όπου έζησε. Η εκατοστή επέτειος της γέννησής του γιορτάστηκε με έναν τρόπο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Η δημοτική αρχή του τόπου όπου έζησε ο Πρεβέρ, θέλοντας να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις με μία έκθεση εμπνευσμένη από τα ποιήματά του, απευθύνθηκε σε εννέα εικαστικούς καλλιτέχνες.


Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, προέκυψε ένα σύνολο από κολάζ με γυμνά, τολμηρά φίλμ και άλλες εικαστικές απόπειρες, που σκοπό είχαν να σοκάρουν το κοινό, πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε απολύτως, αν κρίνουμε από το τι επακολούθησε.


Οι κάτοικοι του Ομονβίλ, όπως ονομάζεται το χωριό, διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή τα δικά τους ποιήματα συνδέθηκαν με μία τέτοια έκθεση. Οι τοπικές αρχές έγιναν αποδέκτες αμέτρητων διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα η έκθεση να κλείσει προσωρινά.


Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν και πότε η έκθεση θα επαναλειτουργήσει, καθώς οι Αρχές δεν θέλουν να τη λογοκρίνουν, ούτε όμως και να εξοργίσουν τους δημότες τους.


Οι καλλιτέχνες πάντως τονίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο Ζακ Πρεβέρ ήταν άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και ορκισμένος πολέμιος της λογοκρισίας.
Αλλωστε είναι αυτός που είχε πεί: Εγώ γράφω για να δίνω ευχαρίστηση στους πολλούς και να εκνευρίζω τους λίγους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ