38

Μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού εντάσσεται η ανακατασκευή του διατηρητέου κελύφους του παλαιού εργοστασίου του ΦΙΞ, μέρος του οποίου κατεδάφισε ο Δήμος Αθηναίων την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, το συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ θα εξετάσει, στην επόμενη συνεδρίασή του, το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στο Δήμο Αθηναίων για τη διενέργεια αυθαίρετων εργασιών κατεδάφισης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος, η προτεινόμενη από το ΥΠΠΟ διαδικασία είναι να αναλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου τις εργασίες ανακατασκευής, οι οποίες -όπως αναφέρει η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη- θα χρηματοδοτηθούν από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.


Πρώτη προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των μπάζων, μια λεπτή εργασία που επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει γρήγορα και σωστά. Κατόπιν, θα ακολουθήσουν η στερέωση του κτιρίου, ώστε να μη γεννώνται κίνδυνοι για τους διερχομένους, και η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης. Η εφημερίδα αναφέρει πληροφορίες για την ύπαρξη σχετικής διπλωματικής εργασίας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η οποία περιέχει και προτάσεις για πολιτιστικές χρήσεις του κτιρίου.


Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ μελετούν ένα νόμο του 1997, ο οποίος προβλέπει επιβολή προστίμου για καταστροφή μνημείου και είναι δυνατόν να εφαρμοστεί όχι μόνο σε αρχαία αλλά και σε νεότερα μνημεία. Με βάση αυτό το νόμο, θα εξεταστεί η πρόταση για την επιβολή προστίμου στο Δήμο Αθηναίων την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της διεύθυνσης Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ