
Σμήνος δορυφόρων θα μελετήσει τον καιρό του Διαστήματος
Ενα σμήνος δορυφόρων θα πετάξει σε σχηματισμό, προκειμένου να μελετήσει τον καιρό του Διαστήματος, τις ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες συχνά προκαλούν προβλήματα σε δορυφόρους, σε αστροναύτες και σε αεροπλάνα που πετούν σε μεγάλο ύψος, αλλά ακόμα και στις τηλεπικοινωνίες στη Γη.
65
Ενα σμήνος δορυφόρων θα πετάξει σε σχηματισμό, προκειμένου να μελετήσει τον καιρό του Διαστήματος, τις ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες συχνά προκαλούν προβλήματα σε δορυφόρους, σε αστροναύτες και σε αεροπλάνα που πετούν σε μεγάλο ύψος, αλλά ακόμα και στις τηλεπικοινωνίες στη Γη.
Οι παραπάνω κίνδυνοι προέρχονται από τις ηλιακές θύελλες, οι οποίες βομβαρδίζουν τη Γη με σωματίδια υψηλής ταχύτητας. Η ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται ότι θα φτάσει στο αποκορύφωμα του ενδεκαετούς κύκλου της μέσα στο 2000.
Οι τέσσερις δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα πετάξουν σε σχηματισμό κοντά στη Γη, στο πλαίσιο της αποστολής Cluster II. Οι δορυφόροι θα τεθούν σε τροχιά από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, από τις 12 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου.
Οι δορυφόροι, στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν στο Διάστημα ένα νοητό τετράεδρο και θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στη Γη, τα οποία θα συνδυάζονται με δεδομένα από άλλα διαστημικά οχήματα, προκειμένου να προβλέψουν το διαστημικό καιρό.
Ο συνδυασμός των τεσσάρων δορυφόρων είναι αναγκαίος, επειδή ο καθένας από αυτούς μελετά το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μόνο στη γύρω του περιοχή, ενώ όλοι μαζί μπορούν να δώσουν μία συνολική εικόνα για το κύμα των σωματιδίων που έρχεται από τον Ηλιο.
Η αποστολή αυτή ματαιώθηκε πέρυσι, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά, επειδή ο πύραυλος Ariane 5 καταστράφηκε 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποφάσισε να σχεδιάσει ξανά και να πραγματοποιήσει την αποστολή, επειδή τα επιστημονικά ερωτήματα της πρώτης αποστολής έπρεπε να απαντηθούν. Το όλο πρόγραμμα όμως καθυστέρησε συνολικά ένα χρόνο, όπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γερμανία: Σύγχυση με την ειδική άδεια από τον στρατό για ταξίδια – Παρέμβαση για να καμφθούν οι αντιδράσεις
- Γκολ και highlights από τα παιχνίδια του Champions League (vids)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]
- Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν 1-2: Άλμα πρόκρισης για τους Βαυαρούς (vids)
- Σπόρτινγκ-‘Αρσεναλ 0-1: Χρυσή αλλαγή ο Χάβερτς για τους κανονιέρηδες, «χτύπησε» στο 90+1’
- Γαλλία: Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 100 ευρώ επειδή ο γάτος της έκοβε βόλτες την αυλή του γείτονα



