38

Τα εγκαίνια του Βασιλικού Θεάτρου και του Μεγάρου Μουσικής έγιναν προεκλογικά για λόγους εντυπώσεων, υποστηρίζει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενη για τη μη ολοκλήρωση των εργασιών στους δύο πολιτιστικούς χώρους. Παράλληλα, κατηγορεί τους ιθύνοντες για ανικανότητα.

Ποια πολιτιστική ανάπτυξη σχεδιάζει θεωρητικά το κράτος με τα χρήματα των φορολογουμένων, το οποίο διαθέτει Εθνικά Θέατρα, Λυρική Σκηνή, συμφωνικές ορχήστρες πρακτικά αφανείς; Εάν η όποια ηγεσία αδυνατεί να επισπεύσει τις εργασίες, εντιμότερο είναι να ομολογήσει δημόσια την ανικανότητά της, να κατονομάσει τις ατέλειες και οπισθοδρομικές νοοτροπίες και να θέσει ωμά το πρόβλημα του πνευματικού μας μέλλοντος χωρίς περιστροφές αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης.


Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί συντελεστές που ενεπλάκησαν στην ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν προσόντα και ικανότητες, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι την αδιαφανή κατ αποκλειστικότητα διαχείριση πόρων και ανθρώπων υπάρχει μία διαφορά. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν ζητήματα όπως ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια, υπογραμμίζει η Κίνηση Πολιτών.


Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματά του σταθερά, ώστε να ριζώσει στη συνείδηση των συμπολιτών και των Μακεδόνων γενικότερα. Προς τούτο χρειάζεται να ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση με όλους τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, καθώς και με ανεξάρτητες προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει μέχρι τώρα σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι αναφέρει η ανακοίνωση και καλεί σε συστράτευση τους πολίτες που έχουν την ίδια άποψη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ