Εντός της εβδομάδας θα καταστραφεί στην ατμόσφαιρα το διαστημικό τηλεσκόπιο Compton
To διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών γάμμα Compton, πρόκειται να τερματίσει εντός της εβδομάδας την εννιάχρονη επιτυχή αποστολή του στο Διάστημα. Οι επιστήμονες της NASA κάνουν πλέον τις τελευταίες προετοιμασίες της καταστροφικής βουτιάς στην οποία θα οδηγήσουν το δορυφόρο, προκειμένου να καταστραφεί με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα της Γης.
28
To διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών γάμμα Compton, πρόκειται να τερματίσει εντός της εβδομάδας την εννιάχρονη επιτυχή αποστολή του στο Διάστημα. Οι επιστήμονες της NASA κάνουν πλέον τις τελευταίες προετοιμασίες της καταστροφικής βουτιάς στην οποία θα οδηγήσουν το δορυφόρο, προκειμένου να καταστραφεί με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα της Γης.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει μέγεθος ημιφορτηγού, ζυγίζει 17 τόνους και βρίσκεται σε τροχιά 317 μιλίων πάνω από ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.
Αν και τα επιστημονικά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα από το 1991, οπότε και τέθηκε σε τροχιά, μία πρόσφατη βλάβη στο γυροσκόπιό του σήμανε το τέλος τη αποστολής.
Ανάλυση που ακολούθησε την εμφάνιση της βλάβης, έδειξε ότι το τηλεσκόπιο θα έπεφτε τελικά μόνο του, γεγονός που ώθησε τους υπεύθυνους της αποστολής στην επιλογή μιας σχεδιασμένης και ασφαλούς πτώσης στα νερά του Ειρηνικού.
Οι απαραίτητες προετοιμασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και η τελική επιχείρηση αναμένεται ότι θα γίνει στις 4 Ιουνίου.
Από το 1991 το Compton κατέγραψε περισσότερες από 2.500 ξεσπάσματα ακτινών γάμμα, των οποίων η ακριβής αιτία εξακολουθεί να αποτελεί επιστημονικό αίνιγμα. Ωστόσο, το διαστημικό τηλεσκόπιο εντόπισε τέτοιες ακτίνες σε μαύρες τρύπες, σε άστρα που εκρήγνυνται, καθώς και στον ήλιο, δίνοντας στους επιστήμονες πολύτιμα δεδομένα για την απάντηση των ερωτημάτων τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Capital-Executive Ship Management: Στρατηγική συνεργασία SPV Axis Maritime
- Τα επεισόδια μετά τη συναυλία του ΛΕΞ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν ως διαδηλώσεις στο Ιράν – Απίστευτη γκάφα στο δελτίο της ΕΡΤ
- Ρωσία: Ποινική έρευνα για τον θάνατο εννέα βρεφών σε νοσοκομείο της Σιβηρίας
- Ελεύθερος σκοπευτής εκτέλεσε πρώην πρόεδρο της Αζαξιό
- Αγρότες: Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – «προθύμων», θολό αν και ποιους εκπροσωπούν – Συνεδριάζει αύριο για κλιμάκωση η Πανελλαδική Επιτροπή
- Καταδίκη από τον Δήμο Αγρινίου του βανδαλισμού στο τζάμι που περιστοιχίζει τους Κίονες της Μητρόπολης Αγρινίου


