Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις μολυσματικές ασθένειες
Το ποσοστό θανάτων από μολυσματικές ασθένειες με άγνωστη προέλευση έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ το φαινόμενο ενδέχεται να επεκταθεί δραματικά, αναφέρουν δημοσιεύματα του New England Journal of Medicine (NEJM).
25
Το ποσοστό θανάτων από μολυσματικές ασθένειες με άγνωστη προέλευση έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ το φαινόμενο ενδέχεται να επεκταθεί δραματικά, αναφέρουν δημοσιεύματα του New England Journal of Medicine (NEJM).
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις μολυσματικών εξάρσεων. Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται σε 1.500 ανθρώπους, στην Ιταλία, που προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της λιστέριας μετά την κατανάλωση καλαμποκιού, ενώ στην αμερικανική πολιτεία της Νεμπράσκα νεαρός προσβλήθηκε από ανθεκτική σε αντιβιοτικά σαλμονέλα.
Η τρίτη περίπτωση αναφέρεται σε έξαρση εγκεφαλίτιδας στη Μαλαισία, λόγω μολυσμένου χοιρινού κρέατος, με 32 νεκρούς και η τέταρτη σε ένα παιδί στην Ατλάντα των ΗΠΑ που εγχειρίστηκε δύο φορές για να αντιμετωπιστεί βακτηριακή μόλυνση μετά την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.
Οι μολυσματικές ασθένειες σκοτώνουν περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, γεγονός που τις καθιστά τον υπ αριθμόν ένα παράγοντα θανάτων. H έξαρση των μολυσματικών νοσημάτων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ιατρικούς κύκλους, καθώς θεωρούνται προπομποί για μελλοντικές ασθένειες, μιας και τα μικρόβια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο επιθετικά, καθώς λόγω της ταχύτητας με την οποία πολλαπλασιάζονται μπορούν γρήγορα να αναπτύξουν ισχυρότερες άμυνες κατά των αντιβιοτικών. Η επανεμφάνιση μικροβίων, που πιστευόταν ότι έχουν νικηθεί, οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εκτεταμένη χρήση των αντιβιοτικών από ζώα και ανθρώπους που βοηθά τα μικρόβια να αναπτύξουν αντιστάσεις σε αυτά.
Πάντως, οι αμερικανικές αρχές υγείας δεν απασχολούνται τώρα για πρώτη φορά με το θέμα, καθώς από το 1992 το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διατυπώνουν προειδοποιήσεις για την αύξηση του κινδύνου από μικρόβια και καταστρώνουν σχέδια για την αντιμετώπισή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Γιουβέντους ανέβηκε σε 1,17 δισ. ευρώ
- Άστατος καιρός το Σάββατο και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει
- Airbnb: Πάνω από 90% οι πληρότητες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [πίνακας]
- Συνταγή: Σπιτική κιμαδόπιτα
- Καταναλωτές: Η επιστροφή στο σπίτι και το στοίχημα της εξυπηρέτησης
- Για το διάλειμμα: Πέντε υγιεινά σνακ που δίνουν ενέργεια


