67

Ειδικό παρατηρητήριο, το οποίο φιλοδοξεί να δοκιμάσει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, θα εγκαινιάσει η επιστημονική κοινότητα σε συνάντησή της κατά τις προσεχείς μέρες.

Το Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, που έχει κοστίσει 350 εκατ. δολάρια (150 δισ. δρχ. περίπου), θα συγκεντρώσει πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες και τη γένεση της ύλης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάνφορντ της Ουάσινγκτον, που βρίσκεται σε απόσταση 3.200 χιλιομέτρων.

Τα δύο κέντρα θα εργαστούν με λέιζερ, κάτοπτρα και μετρητές υψηλής ακρίβειας, προκειμένου να ανιχνεύσουν μικρές αλλαγές στο σύμπαν, που ενδεχομένως να έχουν προκαλέσει τα κύματα βαρύτητας που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν το 1916.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το παρατηρητήριο θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο προς το σύμπαν, εντοπίζοντας τα κύματα που προκαλούνται από βίαια γεγονότα στο σύμπαν, όπως είναι η συγχώνευση δύο μαύρων οπών.


Πρόκειται για μια σημαντική δοκιμή, για να δούμε εάν ο Αϊνστάιν είχε δίκιο δήλωσε ο Κλίφορντ Γουίλ, πρόεδρος του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις.

Associated Press