34

H ΠΓΔΜ αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση εμπορικών πτήσεων προς το Κοσσυφοπέδιο από τον εναέριο χώρο της, παρά την απαγόρευση που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα η Γιουγκοσλαβία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπεύθυνος της εναέριας κυκλοφορίας, Λιούμπομιρ Ομπότσκι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε στις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι δεν μπορεί, πλέον, να συμμορφωθεί στην απαγόρευση, λόγω των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟϊκή Συνεργασία για την Ειρήνη (Partnership for Peace-PfP) και στην Eurocontrol, το ευρωπαϊκό όργανο εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε ο Ομπότσκι στο Reuters.

H Γιουγκοσλαβία έχασε τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου, τον περασμένο Ιούνιο, όταν η επαρχία τέθηκε υπό διεθνή διοίκηση, μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων σε αντάλλαγμα του τερματισμού των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιθέσεων.

To Βελιγράδι απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις στις 20 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενο για καταπάτηση της κυριαρχίας του στο Κοσσυφοπέδιο. Οι πτήσεις προς την πρωτεύουσα της επαρχίας, Πρίστινα, είχαν ξεκινήσει μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα, ύστερα από επτάμηνη διακοπή, λόγω των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.

H ΠΓΔΜ, από τον εναέριο χώρο της οποίας περνούν οι πτήσεις, είχε ενδοιασμούς για το εάν έπρεπε να συμμορφωθεί με τη γιουγκοσλαβική απαγόρευση ή με τις οδηγίες της Eurocontrol. Αρκετοί Σκοπιανοί βλέπουν με συμπάθεια τους ορθόδοξους Σέρβους της Γιουγκοσλαβίας.

H κίνηση του Βελιγραδίου είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν για μία εβδομάδα οι εμπορικές πτήσεις προς το Κοσσυφοπέδιο, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει ξεκινήσει η ομαλή εκτέλεσή τους.

Reuters