34

Την αποπομπή του Παντελί Μάικο από τη θέση του πρωθυπουργού της Αλβανίας μεθοδεύει ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Σοσιαλιστικού

Κόμματος, Φάτος Νάνο.

Το γεγονός ότι έχασε στο συνέδριο σημαίνει πως το Σώμα του κόμματος δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητά του και έτσι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, χωρίς την πολιτική υποστήριξη του κόμματος, δήλωσε ο Νάνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Ετσι, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα νέο πρωθυπουργό και να αναδιοργανώσουμε την κυβέρνηση πολύ σύντομα, ώστε να μη δημιουργήσουμε πολιτική κρίση, αλλά να αναζητήσουμε διέξοδο στην πολιτική στασιμότητα των τελευταίων μηνών.

Οταν ρωτήθηκε εάν έχει επιλέξει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Μάικο, ο Νάνο δήλωσε εχω κάποιες ιδέες που θα πρέπει να συζητήσω με την ηγεσία (του κόμματος).

Ο Aλβανός πρωθυπουργός διεκδίκησε εκ νέου την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο πρόσφατο συνέδριο, προειδοποιώντας πως εάν δεν επανεκλεγεί θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, μετά την ήττα του από τον Νάνο, δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, στροφή την οποία οι πολιτικοί παρατηρητές στα Τίρανα απέδωσαν στις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, καθώς εκτιμάται ότι η αποχώρηση του Μάικο είναι δυνατόν να ωθήσει την Αλβανία στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης.

ΑΠΕ