«Θραύσματα»: Τέσσερις σημαντικοί ζωγράφοι και δεινοί σχεδιαστές συναντιούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ομαδική Εικαστική έκθεση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, από τις 17:00 έως τις 19:30, εγκαινιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «Θ Ρ Α Υ Σ Μ Α Τ Α» στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε επιμέλεια Ίριδος Κρητικού και οργάνωση Αιμιλίας Κουγιά.
Τι θα δούμε στην έκθεση
Τέσσερις σημαντικοί ζωγράφοι και δεινοί σχεδιαστές, αλλά και «δάσκαλοι» του σχεδίου για πολλούς νεότερους, συναντιούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο την κλασική ωραιότητα και την αρχαία ελληνική μνήμη που διέπει και το δικό τους φίλτρο όρασης και διδασκαλίας, και τη δική τους αισθητική και σχεδιαστική συνέπεια.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, αρχαιολόγος & ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού
«Οι Παναγιώτης Μπελντέκος, Ανδρέας Νικολάου, Χρίστος Παπαδάκης, Βαγγέλης Ρήνας, στην πολύτιμή τους αυτή εικαστική συνάντηση, καταθέτουν σχέδια γλυπτών και άλλων τεχνουργημάτων μα και γλυπτά έργα, σε διάλογο με τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλων Μουσείων της χώρας, που έπαιξαν ρόλο ουσιαστικό στη δική τους θέαση του κόσμου αλλά και στη σχεδιαστική προσέγγισή τους στο χαρτί, στην προσωπική τους θεώρηση της τρίτης διάστασης, στον δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται το Κάλλος, την κλίμακα και την πλαστικότητα, προτείνοντας με τη σειρά τους ένα συναρπαστικό μάθημα οπτικής, αρμονίας και προσωπικής προσέγγισης.

Ταυτόχρονα, προχωρούν σε έναν ποιητικό διάλογο με το σήμερα, ενθέτοντας δίπλα τους κάποια ακόμη σχέδια με αναφορά στο ανθρώπινο σώμα που αποτυπώνουν το φευγαλέο της ωραιότητας στην ανθρώπινη και τρέχουσά της διάσταση.

Η πολυσχιδής εικονοποίηση των «Θραυσμάτων», δημιουργημένη εξαρχής, με αφορμή την παρουσίαση στο εντευκτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώνει ένα «μουσείο» σχεδίων και γλυπτών μέσα στο Μουσείο, επανασυστήνοντας στον θεατή εμβληματικά αρχαία τεχνουργήματα με διαχρονικές αισθητικές και πλαστικές αρετές.

Τα «Θραύσματα» των τεσσάρων σημαντικών εικαστικών, αποτελούμενα από εύθραυστες και ευαίσθητες απεικονίσεις της ωραιότητας, παραδίδουν λιτά μαθήματα θέασης, σχεδίου, φόρμας και προσωπικής ερμηνείας μιας σειράς πολύτιμων κινητών θησαυρών της ελληνικής αρχαιότητας, σε ορατή ή αθέατη συνομιλία με την ιδέα της Ωραιότητας σήμερα».

Πληροφορίες
Εγκαίνια: Τρίτη 8 Ιουλίου 2025 17:00-19:30
Διάρκεια έκθεσης έως και την Τρίτη 5/8/2025
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00-19:00 και κάθε Τρίτη 13:00-19:00.
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
- Αλεξάνδρου κι Ελληνίδου στη Μύκονο – Θα παντρευτούν στο νησί των ανέμων;
- Ο Κέντρικ Ναν έβγαλε τραγούδι: «Κάντε στην άκρη» (vid)
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

















































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442