Ο αιφνιδιαστικός κύκλος βίας Ισραήλ και Ιράν ταράζει την Ευρώπη – Αναταραχή στην οικονομία
Η νέα γεωπολιτική φωτιά που πυροδότησαν το Ισραήλ και το Ιράν δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας
Η Μέση Ανατολή φλέγεται και μαζί της ξυπνούν οι εφιάλτες ενός έντονου πληθωριστικού κύματος. Ο αιφνιδιαστικός κύκλος βίας Ισραήλ – Ιράν έρχεται να ταράξει μια Ευρώπη που παλεύει ακόμη να «σβήσει» την ενεργειακή κρίση του πολέμου στην Ουκρανία. Και αν οι ισχυρές οικονομίες του Βορρά προεξοφλούν ήπια τραύματα, στην Ελλάδα οι αναταράξεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος: υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια, ευάλωτο καλάθι τροφίμων, τουρισμός που ζει από την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου πήραν ξανά την ανηφόρα – το Brent ξεπέρασε τα 74 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισε να δείχνει και αυτή τα δόντια της φθάνοντας στον Ολλανδικό κόμβο κοντά στα 40€/MWh. Για τον μέσο Έλληνα αυτό σημαίνει ειδικά η κατάσταση χειροτερεύσει στη Μέση Ανατολή ένα πράγμα: πιο ακριβά καύσιμα, ακριβότερο ρεύμα και δυστυχώς μια αλυσίδα ανατιμήσεων που θα περάσει ξανά από το σουπερμάρκετ και όχι μόνο.
Καμπανάκι από την Eurostat
Τα στοιχεία της Eurostat χτυπούν καμπανάκι: ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βυθίζεται κοντά στον στόχο (1,9% τον Μάιο), στην Ελλάδα ξαναπαίρνει ύψος – 3,3% και ανοδική τάση. Πίσω από τον μέσο όρο, το καλάθι του σούπερ μάρκετ συνεχίζει να «φουσκώνει» με τα τρόφιμα να κρατούν πεισματικά αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Και τώρα, η νέα πίεση στα καύσιμα απειλεί να δώσει νέα ζωή σε αυτό τον φαύλο κύκλο.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο τουρισμός – ο μεγάλος αιμοδότης του ΑΕΠ – δέχεται ήδη πρώτα χτυπήματα. Οι Ισραηλινοί τουρίστες ακυρώνουν, οι πτήσεις επανασχεδιάζονται, οι φοβισμένοι πελάτες αλλάζουν προορισμούς. Και κάθε κενό στην τουριστική ροή σημαίνει λιγότερο συνάλλαγμα, λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη δουλειά σε εποχικούς εργαζομένους, εν κατακλείδι λιγότερη ανάπτυξη.
Έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και επενδύσεις
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως ελέγχει την αγορά. Αυστηροί έλεγχοι για αισχροκέρδεια, προειδοποιήσεις στα πρατήρια καυσίμων αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη το επόμενο διάστημα καθώς όλοι αναμένουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αναμονή-Αναμονή λένε τόσο οικονομολόγοι όσο και από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, η επενδυτική κοινότητα κρατά την ανάσα της. Το «ασφαλές λιμάνι» Ελλάδα ίσως κερδίσει κεφάλαια που φεύγουν από πιο επικίνδυνες γειτονιές, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει ο χάρτης, η αβεβαιότητα παγώνει σχέδια και φρενάρει το κλίμα εμπιστοσύνης που υπήρχε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: ot.gr
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)


















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442