Επιχειρηματικότητα & Startups στο inForum: Πώς το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί να προσελκύσει νέους επιστήμονες
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας υπ. Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Elevate Greece, Τάσος Γαϊτάνης και ο Chief AI Officer της SmartRep, Κωνσταντίνος Βαρουξής μίλησαν στο inForum για την επιχειρηματικότητα, τις starups και πως μπορεί να προσελκύσει νέους επιστήμονες.
Κατά πόσο έχουμε δημιουργήσει ένα οικοσύστημα startups στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης και κίνητρο επιστροφής των νέων στη χώρα μας; Και τελικά που είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις μια startup: στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Σε αυτά τα ερωτήματα κλίθηκαν να απαντήσουν στο inForum ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας υπ. Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Elevate Greece Τάσος Γαϊτάνης και ο Chief AI Officer της SmartRep Κωνσταντίνος Βαρουξής.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας υπ. Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Elevate Greece Τάσος Γαϊτάνης.
Το ελληνικό οικοσύστημα startups και ο ρόλος του Elevate Greece
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει διαμορφωθεί ένα οικοσύστημα startups στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Τάσος Γαϊτάνης και συμπλήρωσε: «Ειδικά από το 2019 και μετά υπάρχουν πολλά έντονα κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με διπλό στόχο: από τη μια να στηρίξουμε τους έλληνες επιστήμονες και από την άλλη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε μια οικονομία της γνώσης».
Και σε αυτό παίζει τον δικό της ρόλο η Elevate Greece «που ουσιαστικά αποτελεί το hub των νεοφυών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης του COVID στήριξε όλες αυτές τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες» όπως τόνισε ο κ. Γαϊτάνος.
Όπως είπε, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα, «αν φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ίδρυσης startup ανά πανεπιστήμιο σε βάθος δεκαετίας θα δημιουργήσουμε 22.000 νέες θέσεις εργασίας, θα προσθέσουμε στο ΑΕΠ μας 9,5 δις ευρώ και θα αποκομίσουμε στα δημόσια ταμεία κοντά στο 1,7 δις».
Τι περισσότερο μπορεί να γίνει;
Όπως παραδέχθηκε βρισκόμαστε ως χώρα χαμηλότερα «κάτι που δείχνει ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ. Και στα κίνητρα και στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας».
Ένα πρώτο βήμα είναι ανέβουν και άλλο οι επενδύσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη, όπως τόνισε ο Τάσος Γαϊτάνης «και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα».
Ο Chief AI Officer της SmartRep, Κωνσταντίνος Βαρουξής.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Chief AI Officer της SmartRep, Κωνσταντίνος Βαρουξής. Όπως τόνισε, το Elevate Greece έχει συνεισφέρει πολλά, ωστόσο «δεν είναι μόνο τι μπορεί να σου προσφέρει το Elevate Greece αλλά το τι μπορείς να προσφέρεις κι εσύ, να δώσεις κι εσύ ένα κίνητρο σε άλλους ανθρώπους να αφήσουν ένα πιο corporate περιβάλλον και να ασχοληθούν με μια νεοφυή επιχείρηση».
Μάλιστα, όπως τόνισε αυτό που πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερα είναι το networking. «Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να προσπαθείς. Αλλά το να φέρνεις νεοφυείς εταιρείες σε επαφή με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητο και όσο καλά κι αν το κάνεις, πρέπει συνεχώς να το κάνεις καλύτερα».
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο Τάσος Γαϊτάνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ μιας επιχείρησης και μιας startup «έρχεται η ελληνική κυβέρνηση φέτος και δίνει φοροαπαλλαγή 250% που πρακτικά σημαίνει πως στις 100.000 ευρώ που θα πιστοποιηθεί δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη έχει η εταιρεία μείωση από τα κέρδη της που θα φορολογηθούν 55.000 ευρώ. Κι αυτό μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο. Αυτό είναι το πιο γενναίο κίνητρο που μπορεί να δοθεί».
Παρακολουθήστε εδώ, live το συνέδριο του in.
- CEDEFOP: 3+1 σενάρια για το μέλλον της εργασίας – Το καλό, το κακό, το μέτριο και το «σκάσε και κολύμπα»
- Τσιτσιπάς: «Δεν ήμουν συγκεντρωμένος – Ευχαριστώ τους Έλληνες φιλάθλους» (vid)
- Ανδρουλάκης: Δουλειά, όχι επικοινωνία, για να γίνουμε κυβέρνηση – Στις 27-29 Μαρτίου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Η πρώτη ανδρική συλλογή Armani χωρίς τον Giorgio – Το «greige» φεύγει, τα 80s επιστρέφουν
- Ζάκυνθος: 14χρονος μαθητής πήγε στο σχολείο με πιστόλι
- Μακρόν: «Προτιμάμε τον σεβασμό από τους νταήδες» – Η Ευρώπη να εξετάσει τη χρήση του «εμπορικού μπαζούκα»
