Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η καθημερινότητας της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη και… υποφωτισμένη κοινωνία

Η καθημερινότητας της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη και… υποφωτισμένη κοινωνία

Πώς ο ανεπαρκής φωτισμός στους δημόσιους χώρους δημιουργεί εμπόδια για τις γυναίκες

Όταν η Κλερ Γουάτσον μετακόμισε στο Σίδνεϊ το 2022, ανυπομονούσε να πάει για τρέξιμο γύρω από το τεράστιο, γραφικό Centennial Park της πόλης.

Αλλά όταν η 29χρονη βγήκε για το πρώτο της τρέξιμο λίγο μετά τις 6 το πρωί πριν από τη δουλειά της, έμεινε άναυδη.

«Είχα ακούσει τόσα πολλά για το Centennial Park, αλλά όταν έφτασα εκεί ήταν σκοτεινά και δεν υπήρχαν φώτα, οπότε απλά γύρισα πίσω και πήγα σπίτι», λέει η Watson.

«Ως γυναίκα, ξέρω ότι δεν είναι ασφαλές να τρέχεις στο σκοτάδι», λέει στον Guardian.

«Το 59% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ένιωθαν ανασφαλείς όταν περπατούσαν μετά το σκοτάδι»

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Centennial Park. Η Γουάτσον δεν μπόρεσε να βρει προσβάσιμες διαδρομές τρεξίματος φωτισμένες πριν από την ανατολή του ηλίου ή μετά το τέλος της δουλειάς της.

Δεν είναι η μόνη.

Μια έρευνα του 2023 της Transport for New South Wales διαπίστωσε ότι το 59% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ένιωθαν ανασφαλείς όταν περπατούσαν μετά το σκοτάδι, σε σύγκριση με το 31% των ανδρών.

Ο κακός φωτισμός εντοπίστηκε ως ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι ερωτηθέντες αισθάνονταν γενικά ανασφαλείς.

Οι ανησυχίες για τον φωτισμό είναι τόσο έντονες που στις εκλογές για το συμβούλιο του Bayside του Σίδνεϊ που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κάνει εκστρατεία για τη βελτίωση του φωτισμού ώστε οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι.

«Πολλές γυναίκες αγόρασαν σκύλους για να αισθάνονται πιο ασφαλείς»

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερος φωτισμός τη νύχτα θα ήταν δημοφιλής σε πολλούς ανθρώπους, τα συμβούλια και άλλες αρχές συχνά διστάζουν να εγκαταστήσουν φώτα σε δημόσιους χώρους.

Σε όλη την Αυστραλία οι ανησυχίες για την τοπική νυχτερινή άγρια ζωή, καθώς και το κόστος, αναφέρονται ως λόγοι για να μην φωτίζονται οι δημόσιοι χώροι τη νύχτα.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η έλλειψη φωτισμού σε πάρκα, στάσεις μέσων μεταφοράς και άλλους δημόσιους χώρους μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται ανασφαλείς, να περιορίζει στα κοινά, επηρεάζει την υγεία τους και να περιορίζει την ελευθερία τους.

Οι εκθέσεις της Yourground διαπίστωσαν ότι ο κακός φωτισμός στους δημόσιους χώρους ήταν η κύρια ανησυχία που εξέφρασαν οι γυναίκες, με τις ερωτηθέντες να λένε ότι αυτό σημαίνει ότι περπατούν και ασκούνται λιγότερο, ιδίως το χειμώνα.

Τα περιβάλλοντα που φωτίζονται με έντονο φως μπορεί να δίνουν ένα αίσθημα ανασφάλειας, ενώ ο φωτισμός που ενεργοποιείται με αισθητήρες προειδοποιεί τους ξένους για την παρουσία ενός πεζού.

Ανδροκρατούμενη βιομηχανία σχεδιασμού;

Δεν είναι μόνο τα πάρκα. Το περπάτημα από και προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και η αναμονή σε στάσεις λεωφορείων και σιδηροδρομικούς σταθμούς, μπορεί να μοιάζει επικίνδυνο αν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, όπως διαπίστωσαν μελέτες.

Η Lauren Streifer, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Δημόσιων Μεταφορών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (PTAANZ), επισημαίνει έρευνα που δείχνει ότι μία στις πέντε γυναίκες δεν αισθάνεται ασφαλής όταν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στον κακό φωτισμό στους σταθμούς και τις στάσεις, καθώς και στα σπάνια και ασυνεπή κενά εξυπηρέτησης που οδηγούν σε μεγάλες αναμονές σε περιβάλλοντα με κακό φωτισμό.

Η Streifer λέει ότι επειδή οι άνδρες παραδοσιακά κυριαρχούν στον αστικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των μεταφορών, λίγη σκέψη δίνεται σε σχέδια που θα έκαναν τις γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς.

Ο ανεπαρκής φωτισμός δημιουργεί επίσης εμπόδια για τα κορίτσια από νεαρή ηλικία, λέει η Estelle Grech, πολεοδόμος στην Επιτροπή για το Σίδνεϊ, η οποία ερεύνησε πώς να σχεδιάσει καλύτερες πόλεις για τις γυναίκες για την υποτροφία της Churchill. «Τα παιδιά φοβούνται κυρίως το σκοτάδι, αλλά τα κορίτσια γενικά δεν ξεπερνούν αυτόν τον φόβο. Είναι μαθημένα να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους αν είναι σκοτεινά».

Η έρευνά διαπίστωσε επίσης ότι οι χώροι που φωτίζονται καλά τη νύχτα συχνά περιλαμβάνουν γήπεδα αθλοπαιδιών ή πάρκα skate – δραστηριότητες που κυριαρχούνται από τους άνδρες – ενώ οι παιδικές χαρές και τα όργανα γυμναστικής που χρησιμοποιούνται από μητέρες και παιδιά μένουν στο σκοτάδι.

Ο φωτισμός είναι σημαντικός για τη βελτίωση της αντίληψης της ασφάλειας, αλλά η Grech τονίζει ότι τελικά αποτελεί προσωρινή λύση για ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

«Τελικά δεν πρόκειται μόνο για το σκοτάδι. Το σκοτάδι δεν βιάζει ούτε επιτίθεται στις γυναίκες … θα πρέπει να σχεδιάζουμε για την αυτονομία των γυναικών, γιατί θέλουμε οι γυναίκες να αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να αλλάζουν προς τα πού πηγαίνουν, πότε πηγαίνουν ή τι φορούν».

Only in

Αποκάλυψη: Εγγραφο ΕΛ.ΑΣ για «εξωραϊσμό» τμημάτων εν όψει άφιξης της Επιτροπής του ΟΗΕ για βασανιστήρια

Η επίσκεψη αποσυνδέεται από τα πρόσφατα συμβάντα σε Αγιο Παντελεήμονα και Ομόνοια. Zητείται να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο στους ελέγχους των εκπροσώπων του ΟΗΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024