Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νιώθετε άγχος; Οι θεραπευτές ξέρουν τι μπορεί να σας ηρεμήσει

Νιώθετε άγχος; Οι θεραπευτές ξέρουν τι μπορεί να σας ηρεμήσει

Όσες φορές κι αν αντιμετωπίζετε άγχος ή στρες στη ζωή σας, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να περιμένετε καλύτερες, πιο ήρεμες στιγμές.

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες.

Αντίθετα, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων – από την άσκηση μέχρι τη φαρμακευτική αγωγή και πολλά άλλα. Θεραπευτές μίλησαν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα HuffPost για ένα από αυτά τα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν όταν αισθάνεστε αγχωμένοι: το βλέμμα σας.

«Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μάχης/φυγής, τα μάτια μπορεί να προεξέχουν και να είναι σταθερά σε ένα σημείο – γνωστό και ως σωληνοειδής όραση», δήλωσε στη HuffPost η ψυχολόγος Justine Grosso από τη Νέα Υόρκη.

«Και συνήθως αυτό που αναφέρουν οι άνθρωποι αφού το κάνουν αυτό είναι ότι έχουν λιγότερη ένταση στο μέτωπό τους .. όταν έχουμε λιγότερη ένταση στο μέτωπό μας, είναι πιθανό να έχουμε λιγότερη ένταση στο σαγόνι μας, όταν έχουμε λιγότερη ένταση στο σαγόνι μας, είναι πιθανό να έχουμε λιγότερη ένταση στον αυχένα μας»

Απλά σκεφτείτε το: τα μάτια σας συρρικνώνονται συχνά όταν είστε αναστατωμένοι ή μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να αλληθωρίζει στην οθόνη ενώ προετοιμάζεστε για μια μεγάλη συνάντηση.

«Τα οπτικά ερεθίσματα [είναι] οι πληροφορίες που επεξεργαζόμαστε πιο γρήγορα … όταν αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τα μάτια μας είναι η πιο κυρίαρχη αίσθηση», δήλωσε η Danica Harris, σωματική θεραπεύτρια με έδρα το Τέξας.

«Έτσι, αν έχει υπάρξει τραύμα ή άγχος, τα μάτια γίνονται πολύ σταθερά και στενεύουν ως προς την εστίαση, γιατί ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι … αρχίζετε να κοιτάτε το περιβάλλον με έναν τρόπο όπως, πού είναι ο επόμενος στρεσογόνος παράγοντας;».

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς το να προετοιμάζεται κανείς εν αγνοία του για τον επόμενο στρεσογόνο παράγοντα θα προκαλούσε τόσο σωματική όσο και ψυχική δυσφορία. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε αυτή την «αμυντική στάση» των ματιών.

Πρέπει να μαλακώσετε το βλέμμα σας

Τα μάτια μπορούν φυσικά να μεταφέρουν πολλή πίεση, είπε ο Harris, ειδικά για κάποιον που έχει βιώσει στρες ή τραύμα.

Για να καταπολεμήσετε αυτό το ένστικτο, πρέπει να δώσετε στα μάτια σας την «άδεια» να χαλαρώσουν όταν βρίσκεστε σε ασφαλή περιβάλλοντα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μαλακώνοντας το βλέμμα σας, εξήγησε η Harris.

«Και αυτό μπορεί να μοιάζει με το να αποκλείετε όλα τα οπτικά ερεθίσματα ή μπορεί να μοιάζει με το να κοιτάζετε απαλά το περιβάλλον σας», δήλωσε η Harris.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό βάζοντας τα χέρια σας πάνω από τα μάτια σας για να αποκλείσετε όλα τα οπτικά ερεθίσματα γύρω σας, σημείωσε. «Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό για τριάντα δευτερόλεπτα, θα μπορούσατε να το κάνετε για ένα λεπτό», είπε η Harris.

Για αυτή την πρακτική ενσυνειδητότητας, ονομάζετε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, τρία πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε

Συχνά συνιστά στους πελάτες της να το κάνουν αυτό κάθε μία ώρα. «Και συνήθως αυτό που αναφέρουν οι άνθρωποι αφού το κάνουν αυτό είναι ότι έχουν λιγότερη ένταση στο μέτωπό τους .. όταν έχουμε λιγότερη ένταση στο μέτωπό μας, είναι πιθανό να έχουμε λιγότερη ένταση στο σαγόνι μας, όταν έχουμε λιγότερη ένταση στο σαγόνι μας, είναι πιθανό να έχουμε λιγότερη ένταση στον αυχένα μας».

Μπορείτε επίσης να απαλύνετε το βλέμμα σας κοιτάζοντας το γύρω χώρο σας, είτε βρίσκεστε στο σπίτι σας είτε στη φύση, σημείωσε ο Harris. Όταν κοιτάζετε χαλαρά γύρω το περιβάλλον σας, το βλέμμα σας γίνεται πιο ευέλικτο σε αντίθεση με το εστιασμένο και περιορισμένο σε κάτι συγκεκριμένο, όπως η οθόνη ενός φορητού υπολογιστή ή το τηλέφωνο, είπε.

Η Harris συνιστά να κοιτάζετε απαλά σε ένα χωράφι ή δάσος, λίμνη ή ωκεανό, ή ακόμα και σε όλο το σπίτι σας. «Όταν το βλέμμα των ματιών μας είναι πιο ρευστό, αυτό που είναι πιθανό να παρατηρήσουμε είναι ότι δεν έχουμε τόση ένταση στο σώμα μας», δήλωσε η Harris.

Οι οπτικές ενδείξεις

«Όταν σκεφτόμαστε τη νευροβιολογία του αισθήματος της ασφάλειας και της κοινωνικής εμπλοκής, ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι απλώς κάτι που μπορούμε να σκεφτούμε δυνατά και να πούμε, «είμαι ασφαλής» ή «αισθάνομαι καλά», … το σώμα μας δεν ακολουθεί απαραίτητα πάντα αυτή τη δήλωση», δήλωσε η Meghan Watson, ιδρύτρια και κλινική διευθύντρια του Bloom Psychology & Wellness στο Τορόντο.

Όταν προσπαθείτε να αισθανθείτε αυτές τις σκέψεις που έχετε, μπορεί να είναι βοηθητικό να χρησιμοποιήσετε τις φυσικές σας αισθήσεις, είπε. «Χρησιμοποιώ πολύ το βλέμμα των ματιών ως έναν τρόπο για να οδηγήσω τους ανθρώπους στην ενσυνειδητότητα», δήλωσε η Watson.

Οι οπτικές ενδείξεις αποτελούν βασικό μέρος μιας κοινής άσκησης που είναι γνωστή ως τεχνική 5-4-3-2-1, πρόσθεσε η Watson. Για αυτή την πρακτική ενσυνειδητότητας, ονομάζετε πέντε πράγματα που μπορείτε να δείτε, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, τρία πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, δύο πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και ένα πράγμα που μπορείτε να γευτείτε.

«Περιορίζετε πραγματικά την εστίασή σας στο σώμα [και] ξεκινάτε με τα μάτια, επειδή τα οπτικά ερεθίσματα είναι ένα τόσο ισχυρό, καταπραϋντικό στοιχείο», είπε.

*Με πληροφορίες από: Huffpost.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Anxious People | Netflix

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024