Κυριακή 02 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Άν σας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, τότε έχετε «FOPO»

Άν σας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, τότε έχετε «FOPO»

Το να προσποιείστε ότι έχετε δει μια ταινία που δεν έχετε δει ποτέ ή το να παίζετε στο τηλέφωνο σας για να φαίνεστε απασχολημένοι είναι και τα δύο σημάδια του FOPO.

Αν είστε άνθρωπος, πιθανότατα έχετε ανησυχήσει για το τι σκέφτονται οι συνάδελφοι σας για το ντύσιμο σας ή αν είπατε κάτι χαζό σε ένα δείπνο με κάποια παρέα που μόλις γνωρίσατε. Η κοινωνία μας εστιάζει στη γνώμη των άλλων ανθρώπων, κάνοντάς την δύσκολο να την αγνοήσετε – αλλά ο φόβος της σας κρατάει επίσης πίσω, λένε οι ειδικοί.

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης μέρος αυτού του φαινομένου, δήλωσε η Sagaram. Μεταξύ των likes, των αιτημάτων ακολουθίας και των σχολίων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει κυριολεκτικά ένα κάλεσμα για επιβεβαίωση από τρίτους

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «FOPO», ή φόβος της γνώμης των άλλων, μια έννοια που πήρε το όνομα της από τον ψυχολόγο Michael Gervais, ο οποίος έχει επίσης συγγράψει ένα βιβλίο για το θέμα, με τίτλο «Ο πρώτος κανόνας του υψηλού επιπέδου: Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εσάς».

«Τι θα σκεφτεί ο κόσμος»

Το FOPO είναι «κυρίως ένας προληπτικός μηχανισμός που χρησιμοποιούμε και μια προκαταρκτική διαδικασία για να είμαστε αποδεκτοί και για να αποφύγουμε την απόρριψη», δήλωσε ο Gervais στη HuffPost. «Και χαρακτηρίζεται κυρίως από μια υπερεπιφυλακτικότητα και κοινωνική ετοιμότητα – και αυτό που καταλήγουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε να βρούμε έγκριση».

Για παράδειγμα, μπορεί να πέφτετε στην παγίδα FOPO κάθε φορά που πανικοβάλλεστε για ένα γραπτό μήνυμα που γράφει «OK» ή μπορεί να μελετάτε το πρόσωπο του φίλου σας για τυχόν αρνητικές αντιδράσεις σε μια αστεία ιστορία.

Πόσοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να πουν ότι δεν υπολογίζουν τις απόψεις των άλλων; Πιθανώς κανείς. Και ούτε θα ήταν ρεαλιστικό να αγνοήσουμε εντελώς τις απόψεις των άλλων, δήλωσε η Sagaram

«Και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι επειδή, πριν από πολύ καιρό, ο εγκέφαλός μας συνέδεσε την ασφάλεια με το ανήκειν. Αν μας έδιωχναν από τη φυλή … ήταν σχεδόν θανατική καταδίκη να προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε μόνοι μας στη φύση ή ακόμα και με μια χούφτα ανθρώπων», εξήγησε ο Gervais. Το να «απορριφθείς από ένα άλλο άτομο τώρα δεν είναι σχεδόν θανατική καταδίκη, αλλά εξακολουθεί να μοιάζει έτσι».

Ενώ ο Gervais επινόησε τον όρο, η Aparna Sagaram, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και ιδιοκτήτρια του Space to Reflect, δήλωσε ότι η έννοια είναι επίσης εμφανής στη δουλειά της με τους πελάτες της. «Αυτό είναι τόσο οικείο για πολλές … οικογένειες μεταναστών, όπου αυτή η έννοια του «τι θα σκεφτεί ο κόσμος» έχει απλώς ριζώσει μέσα μας εδώ και αιώνες».

Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης μέρος αυτού του φαινομένου, δήλωσε η Sagaram. Μεταξύ των likes, των αιτημάτων ακολουθίας και των σχολίων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει κυριολεκτικά ένα κάλεσμα για επιβεβαίωση από τρίτους. «Και δεν έχει να κάνει πια τόσο με το τι είναι καλύτερο για εσάς, αλλά με το τι είναι ίσως καλύτερο για το πώς θα σας βλέπουν οι άλλοι», σύμφωνα με την Sagaram.

Γίνεσαι ένας κοστοβόρος οργανισμός

Σύμφωνα με τον Gervais, υπάρχουν τρεις διαστάσεις της FOPO: Η πρώτη είναι η προληπτική φάση, η οποία είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις που τρέχουν στο μυαλό σας καθώς ετοιμάζεστε για μια κοινωνική κατάσταση.

«Η δεύτερη φάση είναι ο έλεγχος», δήλωσε ο Gervais. «Έτσι, όταν είσαι πραγματικά με κάποιον, ελέγχεις τον τόνο της φωνής του, τις μικροεκφράσεις, τη γλώσσα του σώματός του – και ελέγχεις για να δεις αν είσαι εντάξει, σε αντίθεση με τον έλεγχο για να καταλάβεις πραγματικά το περιεχόμενο αυτού που λέει ή τα συναισθήματα πίσω από το περιεχόμενο αυτού που λέει». (Γι’ αυτό, είπε, ξεχνάμε τα ονόματα των ανθρώπων. Εστιάζουμε περισσότερο στη δική μας επιβίωση παρά στην πραγματική ακρόαση).

«Αυτή η φάση της πρόβλεψης και αυτή η φάση του ελέγχου είναι εξαντλητικές. Είναι πολύ κουραστικές. Γίνεσαι ένας κοστοβόρος οργανισμός ώστε να λειτουργήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κόπωση είναι κάτι τόσο σοβαρό για τόσους πολλούς από εμάς», πρόσθεσε.

Η τρίτη φάση είναι γνωστή ως η φάση της ανταπόκρισης. «Αν αισθάνεστε ότι μπορεί να σας απορρίψουν ή ότι μπορεί να σας κοιτάξουν κάπως στραβά … αυτό που οι άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν είναι να αλλάζουν μορφή ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν», εξήγησε ο Gervais. Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να γελάς με αστεία που δεν βρίσκεις αστεία ή να προσποιείσαι ότι έχεις δει μια ταινία για την οποία μιλάνε όλοι οι άλλοι, ώστε να μην φαίνεσαι παρείσακτος.

Τα σημάδια

Σίγουρα όμως δεν είστε οι μόνοι που νιώθουν ότι παλεύουν με το FOPO. Πόσοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να πουν ότι δεν υπολογίζουν τις απόψεις των άλλων; Πιθανώς κανείς. Και ούτε θα ήταν ρεαλιστικό να αγνοήσουμε εντελώς τις απόψεις των άλλων, δήλωσε η Sagaram.

«Ζούμε έχοντας σχέσεις, ζούμε σε κοινότητες … είμαστε πάντα σε αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, οπότε είναι δύσκολο να αδιαφορήσουμε πλήρως για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε πόσο αφήνουμε τη γνώμη κάποιου να μας επηρεάσει», πρόσθεσε η Sagaram.

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν αφήνετε τη γνώμη κάποιου άλλου να θέσει σε κίνδυνο την αυθεντικότητα σας; Σύμφωνα με τον Gervais, υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε να αντιμετωπίσετε FOPO, αλλά εδώ είναι μερικά συνηθισμένα παραδείγματα:

Ελέγχετε το τηλέφωνό σας για να φανείτε σημαντικός ή απασχολημένος – «αυτό είναι ένα αστείο μικρό κοινωνικό παιχνίδι για να μην είστε εντελώς ευάλωτοι και κοινωνικά αδέξιοι», δήλωσε η Gervais.

Να γελάτε με ένα αστείο που δεν το βρίσκετε αστείο.

Να πίνετε σε ένα πάρτι ακόμα και όταν δεν το θέλετε.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος της παραγγελίας σε μια καφετέρια για να βεβαιωθείτε ότι θα το κάνετε σωστά και δεν θα καθυστερήσετε την ουρά πίσω σας.

Να μένεις μέχρι αργά στη δουλειά σου επειδή το αφεντικό σου είναι ακόμα εκεί.

Να λέτε ψέματα για την ηλικία σας στη δουλειά σας σε έναν κλάδο που διοικείται από νεότερους ανθρώπους.

Να προσποιείσαι ότι έχεις δει μια ταινία που δεν έχεις δει ποτέ.

Εν ολίγοις, FOPO είναι οτιδήποτε κάνετε για να αποφύγετε να φαίνεστε ηλίθιοι μπροστά σε άλλους ανθρώπους ή οτιδήποτε κάνετε για να αποφύγετε πιθανή απόρριψη από μια παρέα. «Αντί να εστιάζουμε στις δικές μας σκέψεις, τα δικά μας συναισθήματα και τις δικές μας εμπειρίες, συλλογιζόμαστε τι μπορεί να σκέφτεται ή να μην σκέφτεται κάποιος άλλος για εμάς», δήλωσε ο Gervais.

*Με πληροφορίες από: Huffpost.com | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Netflix | Sex Education

Sports in

Kρόος: «Είμαι ευτυχισμένος, ποτέ δεν πίστευα πως θα κατακτούσα έξι Champions League»

Ο Τόνι Κρόος, μετά την κατάκτηση του Champions League, στάθηκε στο πανέμορφο «αντίο» του στο ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι είναι ευγνώμων για την καριέρα που πραγματοποίησε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 02 Ιουνίου 2024