Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Παρβοϊός: Τι είναι η ασθένεια που προκάλεσε κρούσματα και έναν θάνατο σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης

Παρβοϊός: Τι είναι η ασθένεια που προκάλεσε κρούσματα και έναν θάνατο σε νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης

Η λοίμωξη από B19 είναι μια κοινή και άκρως μεταδοτική παιδική ασθένεια που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Ειδοποίηση στους παιδιάτρους όλης της χώρας έστειλε ο ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα παρβοϊού σε νηπιαγωγείο-παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου ένα νήπιο 3,5 ετών έχασε τη ζωή του από επιπλοκές.

Οι γιατροί καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19.

Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι και οι έγκυες γυναίκες λόγω κινδύνου σοβαρών επιπλοκών για το έμβρυο, καθώς και όσοι πάσχουν από αναιμία ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η λοίμωξη από B19 είναι μια κοινή και άκρως μεταδοτική παιδική ασθένεια που συνήθως δεν απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό.

Εμφανίζεται έπειτα από περίοδο επώασης 4 έως 14 ημερών, όμως ένα στα πέντε κρούσματα δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα.

Για τους υπόλοιπους η νόσος ξεκινά με πυρετό, πονοκέφαλο, γαστρεντερικές διαταραχές και ρινόρροια, ενώ αργότερα εμφανίζεται το χαρακτηριστικό, ζωηρό εξάνθημα στα μάγουλα. Το κοκκίνισμα μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Από τον παρβοϊό Β19 προσβάλλονται και οι ενήλικες, όμως σε αυτή την περίπτωση το εξάνθημα συνήθως απουσιάζει και το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις που διαρκεί μέρες ή εβδομάδες.

Επίσκεψη σε γιατροί απαιτείται για τις εγκύους και ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή  προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα τέλη του 2023 τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για λόγους που δεν είναι σαφείς.

Το νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη έκλεισε για απολύμανση.

Το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (Wikimedia Commons)

Μυοκαρδίτιδα

Συνολικά 11 νήπια 3-5 ετών εμφάνισαν ενδείξεις λοίμωξης στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία το ένα πέθανε λόγω οξείας μυοκαρδίτιδας, δηλαδή φλεγμονή της καρδιάς.

Ένα παιδί νοσηλεύεται με μυοκαρδίτιδα, δύο εμφάνισαν ήπια συσσώρευση υγρού στην καρδιά, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ασυμπτωματικά.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης παρβοϊό, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από παρβοϊό B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού» ανέφερε ο ΕΟΔΥ.

Σημείωσε ωστόσο τα περισσότερα παιδιά που αρρώστησαν είχαν ταυτόχρονα προσβληθεί και από ρινοϊό και εντεροϊό, κάτι που μπορεί να επιδείνωσε την κατάστασή τους.

Αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία και Νορβηγία αναφέρουν από τα τέλη του 2023 αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εγκύους.

«Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές, τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά, λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από παρβοϊό» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων».

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού εκτιμάται ότι έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης, ωστόσο η επαναλοίμωξη δεν αποκλείεται.

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024