Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Η κρατική εταιρέια πετρελαίου προχωρά στην αποδολαριοποίηση των συναλλαγών

Βενεζουέλα: Η κρατική εταιρέια πετρελαίου προχωρά στην αποδολαριοποίηση των συναλλαγών

Η Petróleos de Venezuela, S.A. μετά τις κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αποφάσισε να επιταχύνει την μετάβαση σε ψηφιακό νόμισμα για τις συναλλαγές της.

Ενώ η παγκόσμια αγορά πετρελαίου λειτουργεί κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ, η κίνηση της Petróleos de Venezuela, S.A. ή PDVSA προς τα ψηφιακά νομίσματα σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας πρόκειται να επεκτείνει τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος για τις εξαγωγές αργού και καυσίμων ως απάντηση στις ανανεωμένες πετρελαϊκές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να μην ανανεώσει τη γενική άδεια οδήγησε την PDVSA να επιταχύνει τη μετάβασή της προς το ψηφιακό νόμισμα, ιδίως το USDT (Tether), το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ. Η στροφή αυτή αποσκοπεί στο να μετριάσει τον κίνδυνο δέσμευσης των εσόδων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού λόγω των κυρώσεων.

«Έχουμε διαφορετικά νομίσματα, ανάλογα με το τι αναφέρεται στα συμβόλαια», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Pedro Tellechea, σημειώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα ενδέχεται να γίνουν η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής σε ορισμένα συμβόλαια. Η αναλογία Tether με ευρώ είναι 1 Tether για 0,94 ευρώ.

Από το δολάριο στο ψηφιακό νόμισμα

Η PDVSA ενσωματώνει σταδιακά τις συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα από πέρυσι, με σημαντική αύξηση μετά τις πρόσφατες κυρώσεις για το πετρέλαιο. Η στρατηγική της περιλαμβάνει την απαίτηση προπληρωμής σε USDT για το ήμισυ της αξίας κάθε φορτίου σε spot συμφωνίες πετρελαίου, καθώς και την υποχρέωση των νέων πελατών να διατηρούν κρυπτονόμισμα σε ψηφιακό πορτοφόλι, ακόμη και σε συμβόλαια όπου δεν είχε καθοριστεί προηγουμένως.

Ωστόσο, η μετάβαση στα ψηφιακά νομίσματα παρουσιάζει προκλήσεις, καθώς απαιτεί τη συμμετοχή διαμεσολαβητών λόγω ζητημάτων συμμόρφωσης. Παρά ταύτα, η PDVSA είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει τις κυρώσεις, βασιζόμενη σε εμπορικές συνεργασίες και διερευνώντας εναλλακτικές οδούς πώλησης πετρελαίου, ιδίως στην Κίνα. Η Κίνα έχει ήδη εφαρμόσει πληρωμή σε Γουάν (1 ευρώ= 0,13 γουάν) με το Ιράν, ακριβώς για την αποφυγή των κυρώσεων.

Ενώ ο αντίκτυπος των κυρώσεων στην παραγωγή πετρελαίου και τα έσοδα της Βενεζουέλας παραμένει αβέβαιος, ο υπουργός Tellechea εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις εμπορικές δυνατότητες της PDVSA και στην ικανότητά της να προσαρμοστεί εμπορικά στις προκλήσεις που θέτουν οι ανανεωμένες κυρώσεις. O τελικός στόχος της Βενεζουέλα είναι μαζί με τις BRICS, να δημιουργήσουν ένα κοινό νόμισμα συναλλαγών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε την περασμένη εβδομάδα στους πελάτες και τους παρόχους της PDVSA προθεσμία έως τις 31 Μαΐου για να τερματίσουν τις συναλλαγές τους βάσει γενικής άδειας που δεν ανανέωσε λόγω της έλλειψης εκλογικών μεταρρυθμίσεων. Μετά την ημερομηνία αυτή υποβάλλονται κυρώσεις. Η PDVSA από πέρυσι είχε μεταφέρει σιγά-σιγά τις πωλήσεις πετρελαίου στο USDT, ένα ψηφιακό νόμισμα γνωστό και ως Tether, του οποίου η αξία είναι συνδεδεμένη με το δολάριο ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί σταθερή αξία (stablecoin).

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024