Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BRICS: Κινούνται προς την δημιουργία κοινού νομίσματος με στόχο την αποδολαριοποίηση

BRICS: Κινούνται προς την δημιουργία κοινού νομίσματος με στόχο την αποδολαριοποίηση

Ως άμυνα προς τις αμερικανικές κυρώσεις και με σκοπό να πλήξουν το δολάριο, οι κινήσεις των BRICS με στόχο την δημιουργία κοινού νομίσματος πληθαίνουν. Θα συμπεριλαμβάνει και κοινό κρυπτονόμισμα.

Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας στο πρακτορείο TASS δήλωσε ότι ο σχηματισμός ενός νέου νομίσματος των BRICS είναι σημαντικός για να τερματιστεί η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή αγορά. Από τις δηλώσεις αυτές, ξεκίνησε μια ανάλυση από το watcher.guru για τα πιθανά οφέλη των χωρών και τη ζημία των ΗΠΑ. Στόχος πλέον είναι η αποδολαριοποίηση.

Οι Ρωσία και Κίνα, μέλη των BRICS, ήταν «οι πρώτες που σκέφτηκαν την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου νομίσματος BRICS για να τερματιστεί η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκoφ, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για την εξωτερική πολιτική και πρώην πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

«Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών των BRICS αποτελεί σημαντικό στόχο για το μέλλον»

Ο Λευκός Οίκος που πίεζε κυρώσεις κατά των αναπτυσσόμενων χωρών είναι αυτό που οδήγησε αρχικά στην ιδέα της απο-δολαριοποίησης. Τα σχόλιά του έρχονται σε συμφωνία με τη συμμαχία των BRICS που έχει ως στόχο να θέσει τα τοπικά νομίσματα σε προτεραιότητα για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Ο Ουσάκoφ τόνισε ότι οι BRICS πιστεύουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών χωρίς την ανάγκη του δολαρίου ΗΠΑ.

CryptoBRICKS

Ανέφερε ότι το νέο σύστημα πληρωμών με νόμισμα των BRICS θα ενσωματώσει την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. «Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών των BRICS αποτελεί σημαντικό στόχο για το μέλλον, το οποίο θα βασίζεται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain», δήλωσε ο Ουσάκoφ.

Ο διπλωμάτης εξήγησε ότι το σύστημα πληρωμών των BRICS θα είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους απλούς ανθρώπους.

Η συμμαχία θέλει να καταστήσει το σύστημα πληρωμών προσβάσιμο σε όλους και να αμαυρώσει τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ. «Το κυριότερο είναι να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, καθώς και οικονομικά αποδοτικό και απαλλαγμένο από την πολιτική», πρόσθεσε.

Μόνο οι συναλλαγές μεταξύ της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής, Αιγύπτου, Αιθιοπίας, Ιράν και ΗΑΕ αν γίνουν σε τοπικά νομίσματα θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο δολάριο.

Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπήρχε απώτερο κίνητρο

Τα μέλη των BRICS, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για διεθνείς εμπορικούς διακανονισμούς σε μια προσπάθεια να πιέσουν το δολάριο. Η Κίνα και το Ιράν χρησιμοποιούν το γιουάν. Η Κίνα και η Ρωσία προχωρούν στο να πείσουν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να κόψουν τους δεσμούς τους με το δολάριο ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την αμερικανική οικονομία, καθώς η Αμερική θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Εάν οι ΗΠΑ δεν εισάγουν το δολάριο, το νόμισμα θα κυκλοφορήσει πίσω στην χώρα και θα οδηγήσει σε πληθωρισμό. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη με τη στέγαση, το ενοίκιο και τα βασικά είδη καθημερινής ανάγκης να γίνονται ακριβά και απρόσιτα.

Συνολικά 5 αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί τομείς θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το αν οι BRICS σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο για το διεθνές εμπόριο. Οι χρηματοπιστωτικοί τομείς που θα μπορούσαν να αρχίσουν να υποχωρούν περιλαμβάνουν τον τραπεζικό τομέα, το συνάλλαγμα, τον τουρισμό και την παραγωγή. Θα πληγούν:

  • Τράπεζες και χρηματοοικονομικά
  • Τεχνολογία και Fintech
  • Διεθνές εμπόριο και επενδύσεις
  • Καταναλωτικά αγαθά και λιανικό εμπόριο
  • Ταξίδια και τουρισμός

Οι BRICS αναμένεται να κινηθούν πιο επιθετικά έναντι του δολαρίου.

Ποιοί τομείς θα πληγούν περισσότερο

Πρώτα απ’ όλα, ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας θα πληγούν περισσότερο, καθώς τα ξένα συναλλάγματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Δεύτερον, οι BRICS επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδικτυακές υπηρεσίες και να μην εξαρτώνται από την αμερικανική τεχνολογία για τις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τρίτον, οι ξένοι επενδυτές θα μείνουν μακριά από το αμερικανικό δολάριο, καθώς η κρίση χρέους και το έλλειμμα θα επιδεινωθούν.

Επιπλέον, εάν το δολάριο ΗΠΑ επιστρέψει στην πατρίδα του και πάψει να είναι διεθνές συνάλλαγμα, το κόστος των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνει ακόμη πιο ακριβό. Τέλος, οι τουρίστες θα αρχίσουν να πληρώνουν σε τοπικά νομίσματα για τα ταξίδια τους και θα αφήσουν πίσω τους το δολάριο ΗΠΑ. Η Κίνα και η Σιγκαπούρη κάνουν ήδη τους τουρίστες να πληρώνουν με τοπικά νομίσματα στις αντίστοιχες χώρες τους και όχι με το δολάριο ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι, οι BRICS έχουν διάφορα σχέδια στο μανίκι τους που έχουν ως στόχο να πλήξουν τις προοπτικές του δολαρίου ΗΠΑ. Επιπλέον, εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενεργήσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει τα BRICS, η ανακοπή της πτώσης του δολαρίου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο δύσκολη.

Απώτερος σκοπός των κινήσεων που κάνουν οι χώρες του BRICS είναι η αποδολαριοποίηση, η άμυνα έναντι των κυρώσεων και η μεταφορά του εμπορικού πολέμου στις ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις έφεραν τις αντιδράσεις

Η τακτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, μαζί με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει από την διακυβέρνηση Τραμπ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ήταν οι λόγοι της συνεννόησης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η συνεργασία αυτή θα απασχολήσει και το Ιράν. Η Ρωσία έχει πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις και όπως αποκάλυψε το Reuters στις 27 Μαρτίου, ιδιαίτερα οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις έως και αρκετούς μήνες για να πληρωθούν για αργό πετρέλαιο και καύσιμα, καθώς οι τράπεζες στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) γίνονται πιο επιφυλακτικές λόγω των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ, δήλωσαν οκτώ πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών μειώνουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και τα καθιστούν ασταθή, επιτρέποντας στην Ουάσινγκτον να επιτύχει τους διπλούς στόχους της πολιτικής κυρώσεων – να διακόψει τα χρήματα που πηγαίνουν στο Κρεμλίνο για να το τιμωρήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν διακόπτει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές. Οι κρυπτογραφημένες blockchain τεχνολογίες, θα μπορούσαν να προστατεύσουν την Ρωσία από τις κυρώσεις.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024