Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα - «Είμαστε έτοιμοι για όλα», λένε στο Καράκας

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – «Είμαστε έτοιμοι για όλα», λένε στο Καράκας

Έτοιμη για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές αργού και φυσικού αερίου, δηλώνει η Βενεζουέλα

Έτοιμη για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές αργού και φυσικού αερίου, δηλώνει η Βενεζουέλα δια στόματος του υπουργού πετρελαίου Πέντρο Τελετσέα.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις στο Καράκας αυτή την εβδομάδα, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση που μπλοκάρει την υποψηφιότητα του κορυφαίου υποψήφιου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του έτους.

Η διορία

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη Δευτέρα διορία στις αμερικανικές οντότητες μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου για να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με την κρατική μεταλλευτική εταιρεία Minerven της Βενεζουέλας. Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να ανανεώσει μια ευρύτερη άδεια που επέτρεπε στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας να ρέει δίχως περιορισμούς προς τους επιλεγμένους προορισμούς του, όταν αυτή λήξει στις 18 Απριλίου.

«Οι ενέργειες του Νικολάς Μαδούρο και των εκπροσώπων του στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης μελών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της απαγόρευσης των υποψηφίων να συμμετάσχουν στις φετινές προεδρικές εκλογές, δεν συνάδουν με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στα Μπαρμπάντος», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Από τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας έχουν αυξηθεί ελαφρώς, με περισσότερα φορτία να πηγαίνουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

«Ελλείψει προόδου μεταξύ του Μαδούρο και των εκπροσώπων του και της αντιπολιτευόμενης Ενωτικής Πλατφόρμας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανανεώσουν την άδεια όταν αυτή λήξει στις 18 Απριλίου», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στη γενική «άδεια 44» η οποία παρέχει διευκολύνσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Βενεζουέλας.

«Η Βενεζουέλα είναι προετοιμασμένη για κάθε περίσταση», απάντησε από την πλευρά του ο Τελέτσεα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο κυβερνητικής εκδήλωσης στο Καράκας. «Θα βρουν μια ισχυρή βιομηχανία έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Η συμφωνία

Οι ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν για πρώτη φορά κυρώσεις για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα το 2019, είχαν χορηγήσει ελάφρυνση των κυρώσεων για τη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο σε αναγνώριση μιας συμφωνίας που υπογράφηκε στα Μπαρμπάντος με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, τη χορήγηση άδειας σε διεθνείς παρατηρητές και τον καθορισμό όρων για δίκαιες προεδρικές εκλογές.

Από τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας έχουν αυξηθεί ελαφρώς, με περισσότερα φορτία να πηγαίνουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες ήταν οι προτιμώμενες αγορές της πριν από τις κυρώσεις.

Πάντως ο Τελέτσεα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα αισθανθούν επίσης τον αντίκτυπο από τυχόν επαναφορά των ενεργειακών κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα δεν θα γονατίσει επειδή κάποιος προσπαθεί να επιβάλει με ποιες χώρες μπορεί να συναλλάσσεται.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024