Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Ο 25χρονος influencer που «πάγωσε» τα νέα έργα LNG

Φυσικό αέριο: Ο 25χρονος influencer που «πάγωσε» τα νέα έργα LNG

Τι σημαίνει η αμερικανική απόφαση

Η είδηση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σταματά επ’ αόριστον τις εγκρίσεις για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ, έγινε δεκτή με αρκετό προβληματισμό στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη στήριξε σε μια μεγάλο βαθμό την προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο στο αμερικανικό LNG, και τώρα εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίζονται ανήσυχοι.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο , με τον αριθμό των φορτίων που αποστέλλονται να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ενίσχυσε τη ζήτηση καθώς οι χώρες έψαχναν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

@alex.haraus MAKE THIS SKYROCKET – WE DID IT!!!!! #activistofoptimism #stoplng #environmentalawareness #outdoorsy #greeneyes #backinblack #acdc ♬ Back In Black – AC/DC

Ωστόσο, τα εργοστάσια υγροποίησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής βιομηχανίας έχουν γίνει στόχος ακτιβιστών για το κλίμα που υποστηρίζουν ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη υποδομή θα βασιστεί στα ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας θα σταματήσει προσωρινά τις εκκρεμείς αιτήσεις από 17 έργα που αναμένουν έγκριση για να προχωρήσουν.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εισέρχεται σε μια εκλογική χρονιά που θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη νεότερων ψηφοφόρων που τον βοήθησαν να κερδίσει την πρώτη του θητεία.

Όπως γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ευρωπαίο αξιωματούχοι στον τομέα της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Ο ίδιος είπε ότι επανεξέταση συνεπάγεται προσωρινή παύση στις εγκρίσεις μελλοντικών εξαγωγών και εξαίρεση για άμεσες έκτακτες ανάγκες εθνικής ασφάλειας. «Ως εκ τούτου, αυτή η παύση δεν θα έχει βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ», είπε ο αξιωματούχος.

Και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν οικοδομήσει μια σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση: δεσμευόμαστε πλήρως να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα προχωράμε στην εσωτερική και παγκόσμια δράση για το κλίμα».

«Η παύση δεν θα επηρεάσει τις ήδη εγκεκριμένες εξαγωγές, ούτε θα επηρεάσει την ικανότητά μας να προμηθεύουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, την Ασία ή άλλους αποδέκτες ήδη εγκεκριμένων εξαγωγών», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Αν και το φυσικό αέριο είναι καθαρότερο από άλλα εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα, εξακολουθεί να απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα – το πιο διαδεδομένο αέριο θερμοκηπίου – όταν καίγεται. Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, έχει περισσότερη δύναμη παγίδευσης θερμότητας από το CO2 όταν διαρρέει στην ατμόσφαιρα.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα τρέχοντα οικονομικά και περιβαλλοντικά μοντέλα του υπουργείου ενέργειας ήταν περίπου πέντε ετών και δεν αντιπροσώπευαν πλέον επαρκώς τις επιπτώσεις στο εγχώριο ενεργειακό κόστος ή τις τελευταίες εκτιμήσεις των εκπομπών.

Τα projects και η πρωτιά

Οι ΗΠΑ πέρυσι ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο, το οποίο είναι φυσικό αέριο υπερψυκτικό και συμπυκνωμένο, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί οικονομικά στα πλοία. Οι επτά τερματικοί σταθμοί που λειτουργούν μπορούν να παράγουν έως και 87 εκατομμύρια τόνους ετησίως — αρκετά για να ικανοποιήσουν τις συνδυασμένες ανάγκες φυσικού αερίου της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Πέντε ακόμη έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται υπό κατασκευή θα προσθέσουν άλλους 63 εκατ. τόνους δυναμικότητας ετησίως. Αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η Cheniere Energy και η NextDecade που είναι εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, καθώς και μια κοινοπραξία της QatarEnergy και της ExxonMobil.

Κάποια άλλα έργα που είναι στην… ουρά εμφανίζονται πλέον να έχουν σταματήσει εκτός εάν το τμήμα ενέργειας επανεκκινήσει τις εγκρίσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το CP2 της Venture Global στη Λουιζιάνα, το οποίο προσέλκυσε επιπλέον έλεγχο από τους ακτιβιστές ως το μοναδικό μεγαλύτερο έργο LNG που έχει προταθεί μέχρι σήμερα.

Η Venture Global νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι η διακοπή των εγκρίσεων έργων θα «σοκάρει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, έχοντας τον αντίκτυπο μιας οικονομικής κύρωσης και θα στείλει ένα καταστροφικό μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο ρόλος του 25χρονου influencer

Η ομάδα του Λευκού Οίκου για το κλίμα φέρεται να έλαβε την κρίσιμη απόφαση σχετικά με ένα μεγάλο έργο φυσικού αερίου μετά από συνάντηση με έναν 25χρονο παράγοντα επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, πριν αποφασίσουν να βάλουν φρένο στην έγκριση του Calcasieu Pass 2 (CP2), βασικοί σύμβουλοι για το κλίμα και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον Λευκό Οίκο φέρεται να συναντήθηκαν με τον Alex Haraus, έναν 25χρονο inluencer του TikTok από το Κολοράντο που έχει οργανώσει μια διαδικτυακή καμπάνια απαιτώντας από την κυβέρνηση να ματαιώσει το έργο.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα «θα τον ανταμείψουν ή θα τον τιμωρήσουν απολύτως για αυτήν την απόφαση», είπε ο Χάραους στους NYT, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Alex Haraus προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες views στα κοινωνικά μέσα για τις αναρτήσεις του.

Στελέχη του κλάδου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δήλωσαν σχετικά με την απόφαση της Ουάσιγκτον ότι έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024