Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με την ΕΕ την προμήθεια φυσικού αερίου

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με την ΕΕ την προμήθεια φυσικού αερίου

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντικαταστήσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους με εναλλακτικές προμήθειες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς λήγει στο τέλος του 2024 η συμφωνία διέλευσης με την Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η πενταετής συμφωνία του 2019 ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο προβλέπει ότι η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και πληρώνει την Ουκρανία για τη χρήση του δικτύου αγωγών της.

Η συμφωνία εφαρμόσθηκε παρά την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν έκτοτε συρρικνωθεί.

Η ΕΕ αξιολογεί «όλα τα σενάρια»

Αυτή την εβδομάδα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το Κίεβο δεν θα επιδιώξει συνομιλίες με τη Μόσχα για την επέκταση της συμφωνίας.

«Αν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε οποιαδήποτε επιθυμία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις σχετικά με την πιθανότητα επέκτασης της ισχύος της συμφωνίας πέραν του τέλους του 2024, αλλά δήλωσε ότι η ΕΕ αξιολογεί όλα τα σενάρια για να διασφαλίσει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντικαταστήσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους με εναλλακτικές προμήθειες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, ο ρωσικός μονοπωλιακός κρατικός κολοσσός Gazprom συνεχίζει να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024