Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κύμα ψύχους «βάζει φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου

Το κύμα ψύχους «βάζει φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πτώση της θερμοκρασίας

Μετά από έναν ήπιο έως τώρα χειμώνα, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα κύμα ψύχους, το οποίο -σύμφωνα με τους αναλυτές- αναμένεται να τεστάρει το ενεργειακό σύστημα του μπλοκ.

Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται σήμερα στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται από το πρωί ανοδικά εξαιτίας την αυξημένης ζήτησης για θέρμανση.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, στην αγορά της Ολλανδίας, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν έως και κατά 3,4% κοντά στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανακόπτοντας έτσι ένα πτωτικό σερί τριών ημερών.

Χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Maxar Technologies Inc, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν προβλέπονται από το Παρίσι έως το Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα και οι ψυχρότερες αυτές συνθήκες αναμένεται να παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Παράλληλα, η μετεωρολογική υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό των ημερών θέρμανσης.

Ωστόσο, όπως γράφει το Bloomberg, ο αντίκτυπος των χαμηλών θερμοκρασιών στο ισοζύγιο του φυσικού αερίου θα είναι περιορισμένος, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξακολουθούν να είναι πληρέστερες από το συνηθισμένο και άφθονες προμήθειες παρέχονται τόσο από αγωγούς όσο και από δεξαμενόπλοια.

Η Ευρώπη αναμένεται ευρέως να διανύσει άνετα τον δεύτερο χειμώνα της χωρίς μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Εφόσον δεν υπάρχουν κλυδωνισμοί στην προσφορά ή αύξηση της ζήτησης, φαίνεται πιθανό ότι η ευρωπαϊκή αποθήκευση θα ολοκληρώσει την περίοδο θέρμανσης 2023/24 με πληρότητα περίπου 50%, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένη ανοδική πορεία για τις τιμές», αναφέρει σε σημείωμά της η ING Groep NV.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024