Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος στις τιμές

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος στις τιμές

Ποιες χώρες «χτίζουν» αποθέματα μέσα στον χειμώνα

Οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, δημιουργεί έντονη νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου με τις τιμές να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Τα συμβόλαια αναφοράς που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 6% στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίς την Τετάρτη μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ σε ιρακινούς στόχους και τις νέες επιθέσεις των μαχητών Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, που ενίσχυσαν τους φόβους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ενώ οι εκτροπές πλοίων δεν έχουν ακόμη μεγάλο αντίκτυπο στις προμήθειες, η αγορά παραμένει σε εγρήγορση λόγω πιθανών απειλών για μεγάλες οδούς διαμετακόμισης στις εξαγωγές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που επικαλείται το Bloomberg, ορισμένα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλάζουν πορεία για μεγαλύτερα ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα καθώς αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαπραγματεύονται σε σχετικά στενό εύρος τις τελευταίες ημέρες και πρόκειται να χάσουν περισσότερο από 50% για το έτος. Τα υψηλά αποθέματα καυσίμων και η σχετικά μειωμένη ζήτηση έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη ότι η ήπειρος θα καταφέρει τελικά να περάσει με σχετική άνεση την τρέχουσα περίοδο θέρμανσης.

Η αγορά διατηρεί τις βάσεις της «παρά το ότι οδεύει προς το 2024 με αρκετούς ανοδικούς κινδύνους, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις — συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου διαμετακόμισης στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει σε σημείωμά της η σύμβουλος βιομηχανίας Timera Energy.

Ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται να παραμείνει ήπιος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο για θέρμανση. Ορισμένες χώρες το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για να αναπληρώσουν τα αποθέματα καυσίμων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, με τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Δανία μεταξύ εκείνων που είδαν οριακή καθαρή αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024