Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πέτερ Μαγιάρ και το αντι-Όρμπαν μέτωπο στην Ουγγαρία

Ο Πέτερ Μαγιάρ και το αντι-Όρμπαν μέτωπο στην Ουγγαρία

Πρώην σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο 43χρονος πολιτικός και δικηγόρος προβάλλει ξαφνικά ως ο πιο σοβαρός αμφισβητίας του. Πολλοί βλέπουν «σκιές» στον νέο ρόλο του

«Εφεξής τίποτα δεν θα είναι όπως πριν», είπε ο Πέτερ Μαγιάρ στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πιο πρόσφατη από μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη.

Από στενός συνεργάτης της εθνικιστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, ο 43χρονος δικηγόρος και πολιτικός προβάλλεται τώρα ως ο βασικός αντίπαλός του.

Από βήματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που αυξάνονται σε συχνότητα και σε συμμετοχή, ο ίδιος εμφανίζεται πλέον ως ο κατεξοχήν αμφισβητίας του μακροβιότερου εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης στην ΕΕ.

«Η αλλαγή άρχισε και δεν μπορεί να σταματήσει».

Ο Μαγιάρ έχει έρθει στο προσκήνιο μόλις το τελευταίο δίμηνο, μέσα από έναν καταιγισμό καταγγελιών για σκάνδαλα διαφθοράς και ευνοιοκρατίας στην ουγγρική κυβέρνηση.

Η μεταστροφή του έγινε εν μέσω μιας περιόδου ασυνήθιστων αναταράξεων στην ηγεμονία του Βίκτορ Όρμπαν.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για συγκάλυψη σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε κρατικό ορφανοτροφείο, με την απονομή χάριτος σε κατάδικο, προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό».

Οδήγησαν σε παραίτηση τον Φεβρουάριο την ίδια την πρόεδρο της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, καθώς και τη βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, υπουργό Δικαιοσύνης την επίμαχη περίοδο και προαλειφόμενη μέχρι τότε επικεφαλής της ευρωλίστας του κυβερνώντος κόμματος, Γιούντιτ Βάργκα.

Αμφότερες ήταν στενές συνεργάτιδες του Όρμπαν. Η τελευταία ήταν επίσης μέχρι το 2023 σύζυγος του Πέτερ Μαγιάρ.

Το γεγονός ότι ο ίδιος τώρα εμφανίζεται ως η πολιτική εναλλακτική σε ένα αυταρχικό πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει προσωπικά υπηρετήσει, δεν φαίνεται να προβληματίζει πολλούς από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

«Έπρεπε τελικά να συνειδητοποιήσω ότι όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα πολιτικό προϊόν, με στόχο να καλύψει τη λειτουργία μιας φάμπρικας εξουσίας και την απόκτηση τεράστιου πλούτου», στοιχειοθέτησε ο ίδιος την πλήρη αλλαγή της στάσης του.

Τώρα, λέει, θα ηγηθεί ενός κεντρώου κινήματος-κόμματος, που έχει θολές ιδεολογικές γραμμές και θα κάνει το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Ουγγαρία.

Ο Πέτερ Μαγιάρ στο βήμα αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στη Βουδαπέστη, στις 6 Απριλίου (REUTERS/Bernadett Szabo)

Πολιτικός χαμαιλέοντας

Το 2006, όταν το Fidesz ήταν στην αντιπολίτευση, ο Μαγιάρ προσέφερε αφιλοκερδώς τις νομικές υπηρεσίες τους σε μέλη του που είχαν συλληφθεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η πολιτική του άνοδος άρχισε με την επανεκλογή του Βίκτορ Όρμπαν στην ουγγρική πρωθυπουργία, το 2010.

Διορίστηκε στέλεχος στο υπουργείο Εξωτερικών. Εντάχθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ουγγαρίας στην ΕΕ, όταν η Βουδαπέστη ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Το 2015 έγινε μέλος του πρωθυπουργικού γραφείου του Όρμπαν. Έκτοτε λειτούργησε ως βασικός σύνδεσμος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz με τον ιδιωτικό τομέα.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την παραίτηση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και συζύγου, Γιούντιτ Βάργκα, ο Μαγιάρ άρχισε να βγάζει στη «φόρα» τα «άπλυτα» της ουγγρικής κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο δημοσιοποίησε ηχογραφημένη συνομιλία με τη Βάργκα, κατά την οποία αυτή επιβεβαιώνει πολιτικές παρεμβάσεις για τη συγκάλυψη σκανδάλων.

Η ίδια έσπευσε να το διαψεύσει, υποστηρίζοντας ότι όσα είπε έγιναν υπό καθεστώς απειλών από τον Μαγιάρ. Κατήγγειλε ότι την κακοποιούσε σωματικά και λεκτικά όσο καιρό ήταν παντρεμένοι, ακόμη και όταν ήταν έγκυος σε ένα από τα τρία παιδιά τους.

Ο Μαγιάρ, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να χτίσει τη νέα πολιτική καριέρα του, κατηγόρησε σε αναρτήσεις την πρώην σύζυγό του ότι τον συκοφαντεί, ούσα η ίδια  εκβιαζόμενη από την κυβέρνηση Όρμπαν.

Ρωσικά ΜΜΕ σπεύδουν εν τω μεταξύ να στηρίξουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, σύμμαχο του Κρεμλίνου και δεδηλωμένο θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας αιχμές για τον πραγματικό ρόλο του Πέτερ Μαγιάρ.

Οι συγκεντρώσεις του «μοιάζουν πολύ με αμερικανική προεκλογική εκστρατεία» και «ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξη ότι έχει επαφές με τον Αμερικανό πρέσβη [στη Βουδαπέστη] μέσω μεσαζόντων», δήλωσε στο Sputnik ο Γερμανο-ούγγρος δημοσιογράφος και αναλυτής, Γκέοργκ Σπότλε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστήριξε, επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αντιπολίτευση στην Ουγγαρία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Πέτερ Μαγιάρ βγάζει selfie με υποστηρικτές του, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας (REUTERS/Marton Monus)

Ανακατεύοντας την πολιτική «τράπουλα»

«Μπορώ να σας πω ότι είμαι λίγο πιο κοντά στη θέση του Fidesz απ’ ό,τι της αντιπολίτευσης, αλλά το σίγουρο είναι ότι είμαστε μέλος του κλαμπ και πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν μέλος του», είπε τις προάλλες ο Μαγιόρ για τις σχέσεις με την ΕΕ, μιλώντας στον Guardian.

Πάντως «δεν είμαι μεγάλος οπαδός αυτού του ομοσπονδιακού ευρωπαϊκού υπερκράτους», τόνισε παραμονές των ευρωεκλογών.  «Πιστεύω σε ισχυρά κράτη-μέλη και μια ισχυρή ΕΕ».

Αν και ο ίδιος περιγράφει το υπό ίδρυση -και ακόμη άγνωστης χρηματοδότησης- κόμμα του ως κεντρώο, φλερτάρει ανοιχτά την συντηρητική ατζέντα του Fidesz.

Στοχεύοντας πρόδηλα στην «κεφαλαιοποίηση» της λαϊκής δυσαρέσκειας στο δεξιό χώρο, χαρακτηρίζει «τεχνητή» την πόλωση μεταξύ του «στρατοπέδου» του Όρμπαν και της κατακερματισμένης, ετερογενούς αντιπολίτευσης, όπου κυριαρχούν τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού χώρου.

Επικρίνει ανοιχτά όχι μόνον τον Όρμπαν, αλλά και ορισμένους μετριοπαθείς αντιπάλους του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Απλώνοντας παντού «δίχτυα», ζητά την ψήφο όλων: συντηρητικών, φιλελεύθερων και αριστερών.

Νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Nézőpont δείχνει ότι η εμφάνιση του Πέτερ Μαγιάρ έχει προσώρας λειτουργήσει περισσότερο διασπατικά για την αντιπολίτευση, παρά για το Fidesz.  Το κυβερνών κόμμα διατηρεί άνετο προβάδισμα, με 47%.

Το προς ίδρυση κόμμα του Μαγιάρ συγκεντρώνει 13% στην πρόθεση ψήφου, όσο η κοινή λίστα του Δημοκρατικού Συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Párbeszéd από τον χώρο των Πρασίνων.

Ενδεικτικό της αναδιάρθρωσης της ουγγρικής πολιτικής σκηνής είναι το 11% του σατυρικού κόμματος «Σκύλος με Δύο Ουρές».

Ως «ο μεγαλύτερος χαμένος» περιγράφεται το κεντρώο Momentum, που έχει πέσει στο 4%, από 7% που είχε τον Φεβρουάριο.

Πάνω από το εκλογικό όριο του 5% κινείται αντίθετα το εξτρεμιστικό ακροδεξιό Mi Hazánk.

Ενόψει των ευρωεκλογών, βρίσκεται στο 6%, από 8% που συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου τον Φεβρουάριο.

Μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, είναι μακρύς ο δρόμος. Εκτός απροόπτου, δεν αναμένονται πριν από το 2026.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024