Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Ουγγαρία - Φόρος του Όρμπαν σε ξένες αλυσίδες λιανεμπορίου

Ξανά στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Ουγγαρία – Φόρος του Όρμπαν σε ξένες αλυσίδες λιανεμπορίου

Ο εν λόγω φορολογικός συντελεστής φτάνει πλέον το 4,5% των εσόδων των ξένων εταιρειών στην Ουγγαρία

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται μια καταγγελία σχετικά με τους φόρους που επιβάλλει η Ουγγαρία στις εταιρείες λιανικών πωλήσεων, αφότου η αυστριακή κυβέρνηση και η αυστριακή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Spar διαμαρτυρήθηκαν για το εν λόγω μέτρω, όπως προκύπτει από επιστολές που ήρθαν σε γνώση του Reuters.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, οι φόροι στις εταιρείες λιανικών πωλήσεων στην Ουγγαρία αυξάνονται από όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή ειδικού φόρου, το 2020. Ο φορολογικός συντελεστής φτάνει πλέον το 4,5% των εσόδων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Spar Austria Hans Reisch σε επιστολές προς την Επιτροπή στις 4, 11 και 20 Μαρτίου.

Οι επιστολές

Στις επιστολές, οι οποίες απευθύνονται στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον επικεφαλής της βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν και τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο Reisch ανέφερε ότι ο εν λόγω φόρος δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των ξένων λιανοπωλητών στην Ουγγαρία και, ως εκ τούτου, παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

«Οι ξένης ιδιοκτησίας λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένης της SPAR Ουγγαρίας αντιμετωπίζουν το υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο του ειδικού φόρου», έγραψε ο Reisch. «Αντίθετα, οι Ούγγροι ανταγωνιστές που δραστηριοποιούνται σε αλυσίδες franchise επωφελούνται σταθερά από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές (0-1%)».

Ο φόρος αναγκάζει τους ξένους λιανοπωλητές να λειτουργούν με ζημίες, επειδή τα περιθώρια κέρδους στον τομέα του λιανικού εμπορίου είναι χαμηλότερα από 4,5%, πρόσθεσε ο Reisch.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον φόρο, η γερμανική εταιρεία λιανικής Lidl, η οποία έχει επίσης μεγάλη δραστηριότητα στην Ουγγαρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Συμμορφωνόμαστε με τις νομικές απαιτήσεις και αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό στην Ουγγαρία. Υποστηρίζουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό και τις συνθήκες που είναι ίδιες για όλους τους εθνικούς και διεθνείς συμμετέχοντες στην αγορά.»

Στη φον ντερ Λάιεν

Οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών της Αυστρίας απέστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 31 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι οι φορολογικές πολιτικές της Ουγγαρίας επηρεάζουν δυσανάλογα την ικανότητα των ξένων λιανοπωλητών να λειτουργούν κερδοφόρα στη χώρα.

«Η Δημοκρατία της Ουγγαρίας ακολουθεί μια προσέγγιση που είναι αντίθετη με τον στόχο της εσωτερικής αγοράς, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους λιανοπωλητές τροφίμων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», έγραψαν οι υπουργοί στην επιστολή που είδε το Reuters.

Η Κομισιόν, ερωτηθείσα σχετικά με την καταγγελία της Αυστρίας, δήλωσε: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν καταγγελία σχετικά με τον ουγγρικό φόρο λιανικής πώλησης και θα την αναλύσουν και θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη συνέχεια».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024