Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καφές: Γιατί καλύτερα να τον πίνουμε σκέτο

Καφές: Γιατί καλύτερα να τον πίνουμε σκέτο

Από την υγεία της επιδερμίδας μέχρι την απώλεια βάρους, ο καφές χωρίς ζάχαρη φαίνεται να είναι η ιδανική επιλογή.   

Μπορεί ο σκέτος καφές να βελτιώσει την εμφάνισή μας και να δώσει ένα «boost» στην υγεία μας; Αν και πικρός, οι επιστήμονες λένε πως αξίζει τον κόπο να συνηθίσουμε να τον πίνουμε έτσι.

Ποια τα πιθανά οφέλη του;

Σκέτος καφές για απώλεια βάρους

Ποιος είπε πως οι υγρές θερμίδες δεν μετρούν στη δίαιτα; Κάποιες φορές, μπορεί ακόμα να είναι και η αιτία που παίρνουμε κιλά χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Ο σκέτος καφές, χωρίς γάλα και ζάχαρη, δεν αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων. Μάλιστα, περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού σκέτου καφέ μετά το φαγητό, επιβραδύνει την παραγωγή γλυκόζης και νέων λιποκυττάρων στο σώμα.

Φυσικά, δεν είναι το… μαγικό ρόφημα που θα σας αδυνατίσει. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή και στην ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητά σας για να τα καταφέρετε.

Για λαμπερό δέρμα και μαλλιά

Ο σκέτος καφές μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών.

Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ο καφές βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και βλάβες στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος, προάγοντας μια νεανική επιδερμίδα και μειώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Επιπλέον, η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος και λιγότερους μαύρους κύκλους.

Οι διεγερτικές ιδιότητες της καφεΐνης μπορούν επίσης να προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Λόγω των αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του, ο σκέτος καφές μπορεί να αναζωογονήσει το τριχωτό και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας και τυχόν ερεθισμών.

Ωστόσο, η παραπάνω ποσότητα μπορεί να αφυδατώσει το σώμα και ως γνωστόν, η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας λαμπερής επιδερμίδας καθώς και για την υγεία των μαλλιών.

Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ

Ένα φλιτζάνι καφέ:

Βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της διάθεσης

Ο καφές τονώσει το νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας». Επιπλέον, ενισχύει τη διέγερση στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα.

Κάνει καλό στην καρδιά

Ο καφές είναι, όπως είπαμε, γεμάτος αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες. Μάλιστα, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα και το μπρόκολο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ευεξίας της κλινικής Κλίβελαντ και από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ –ακόμη και χωρίς καφεΐνη– μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σε άλλη μελέτη με περισσότερους από 130.000 συμμετέχοντες, τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν 1-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα βρέθηκε να έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες) σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Αλλά και στο στομάχι

Ο καφές είναι ένα διουρητικό ρόφημα που «καθαρίζει» το στομάχι, απομακρύνοντας τα βακτήρια και τις τοξίνες από το σώμα.

Το «οικείο» φλιτζάνι του καφέ

Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μας «καλημερίζει» το πρωί, μας κρατά παρέα το απόγευμα. Μαζευόμαστε γύρω του, μαλώνουμε πάνω από αυτόν, μοιραζόμαστε χαμόγελα και αγκαλιές. Δημιουργούμε χρόνο και χώρο για να τον πιούμε και μερικές φορές θέλουμε απλώς μια ήσυχη στιγμή μαζί του ενώ τον χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ως αφορμή για ένα ρομαντικό ραντεβού. Επομένως, είναι φανερό πως ωφελεί και την ψυχική μας υγεία.

Προσοχή

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες, οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως:

  • Ανησυχία- Άγχος
  • Πονοκέφαλο
  • Ευερεθιστότητα
  • Αϋπνία
  • Πεπτικά προβλήματα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση. Αυτά μπορεί να είναι: δυσκολία στην αναπνοή, πνευματική σύγχυση, πόνος στο στήθος, τάση για εμετό, ταχυπαλμία, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας αν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο αντίστοιχο σύμπτωμα.

Γενικά, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να ακούτε το σώμα σας, να έχετε το μέτρο και βέβαια να μην παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε πάντα σίγουροι πως όλα λειτουργούν ρολόι.

Πηγή Vita.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024