Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπάρχουν σκύλοι που γεννιούνται με επιθετικές τάσεις – Εμείς, όμως, μπορούμε να τους διαχειριστούμε

Υπάρχουν σκύλοι που γεννιούνται με επιθετικές τάσεις – Εμείς, όμως, μπορούμε να τους διαχειριστούμε

Οι σκύλοι γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο γονιδιακό υπόβαθρο

Γιατί κάποιοι σκύλοι είναι επιθετικοί, ή ακόμη και επικίνδυνοι για τους ανθρώπους ή για άλλα ζώα;

Είναι μία ερώτηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, όπως υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με εμπειρία σε σκύλους που παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσικάλη, οι αιτίες που εκδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές ένας σκύλος, είναι πολλές: τα γονίδια, ο βαθμός κοινωνικοποίησής, η εκπαίδευση του. Αλλά και οι τυχόν ανασφάλειες, οι αρνητικές συνδέσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και, φυσικά, η ιδιοσυγκρασία του και ο τρόπος που διαχειρίζεται τις συνθήκες.

Τονίζει ότι η γονιδιακή προδιάθεση ενός σκύλου είναι, ίσως, ο πιο σημαντικός, και καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση επιθετικών συμπεριφορών. Είτε προς τους ανθρώπους, είτε προς άλλα ζώα, ακόμη και για γενικευμένες επιθετικές συμπεριφορές.

Οι σκύλοι γεννιούνται με επιθετικές τάσεις, αλλά συνήθως ο άνθρωπος είναι εκείνος που με την συμπεριφορά του τις εντείνει άθελά του

Το βασικό στην συμβίωση με τον σκύλο μας είναι να μας εμπιστεύεται

Ωστόσο, την όποια επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου, που μπορεί να είναι καταγεγραμμένη γονιδιακά, μπορούμε να την μετριάσουμε στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Και αυτό θα το καταφέρουμε, όπως επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης, με σωστές κινήσεις: να εκπαιδευτούμε μαζί με τον σκύλο μας, έτσι ώστε να μάθουμε να την κρατάμε σε επίπεδα που μπορούμε να διαχειριστούμε.

«Ένας σκύλος γεννιέται με ένα συγκεκριμένο γονιδιακό υπόβαθρο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη τους. Έτσι, δεν απευθύνονται σε κάποιον επαγγελματία για αξιολόγηση και, στη συνέχεια, για εκπαίδευση», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πιτσικάλης, είναι, επίσης, υψίστης σημασίας. Πολλές λάθος συνδέσεις και χειρισμοί, κατά την τόσο σημαντική αυτή περίοδο ενός σκύλου, μπορεί να τον οδηγήσουν στο μέλλον να παρουσιάσει ήπιες ή και έντονες επιθετικές τάσεις και συμπεριφορές.

Οι αρνητικές συνδέσεις που κάνει ένας σκύλος

«Ένα χαρακτηριστικό «λάθος» που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, είναι να φέρνουν σε επαφή τον σκύλο τους με οποιονδήποτε άγνωστο άνθρωπο θέλει να τον χαϊδέψει. Ή με οτιδήποτε άλλο συναντούν στον δρόμο. Πολλές φορές αυτές οι επαφές ενοχλούν το κουτάβι μας και σε βάθος χρόνου αρχίζει να αντιδρά», διευκρινίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.

Επίσης, ο κ. Πιτσικάλης αναφέρεται σε διάφορες αρνητικές συνδέσεις που, ενδεχομένως, κάνει ένας σκύλος στη διάρκεια της ζωής του. Όπως με διάφορες καταστάσεις, περιβάλλοντα, ακόμη και με αντικείμενα.

Για παράδειγμα, αν ο σκύλος είναι μικρός και συνδέσει αρνητικά κάποιον ήχο ή αντικείμενο, είναι πολύ πιθανό, μεγαλώνοντας να προβεί σε επιθετικότητα όταν έρχεται αντιμέτωπος.

«Και σε αυτήν την περίπτωση ο άνθρωπος είναι εκείνος που καλείται να δουλέψει με τον σκύλο του. Για να τον βοηθήσει καταλλήλως», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Ναι μεν γεννιούνται σκύλοι με επιθετικές τάσεις, όπως επισημαίνει, αλλά συνήθως ο άνθρωπος είναι εκείνος που με την συμπεριφορά του τις εντείνει άθελά του.

Σχέση εμπιστοσύνης

Εν ολίγοις ο κ. Πιτσικάλης, τονίζει: «Το βασικό στην συμβίωση με τον σκύλο μας είναι να μας εμπιστεύεται. Να έχουμε μια σχέση δίχως επιβολή και αυστηρότητα. Μια σχέση σεβασμού, με υγιή όρια. Μια σχέση εμπιστοσύνης.
Και πάντα ιδανικά με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία».

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

* Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.

Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Doberman ονόματι «Υβόν». Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.

Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).

Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο «Πρωταθλητής Ελλάδος» με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.

Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic.

Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών.

Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024