Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρίες σοκ από κακοποιημένες γυναίκες - «Παναγία μου, έζησα και σήμερα»

Μαρτυρίες σοκ από κακοποιημένες γυναίκες – «Παναγία μου, έζησα και σήμερα»

Απόγνωση, τρόμος και αγωνία για εκατομμύρια γυναίκες που έχουν ζήσει πέσει θύματα κακοποίησης - Μαρτυρίες που ανατριχιάζουν

Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και, κυρίως, τα γεγονότα που δείχνουν πόσο απροστάτευτες είναι στην πραγματικότητα γυναίκες που πέφτουν θύματα έμφυλης βίας ακόμη και έξω από αστυνομικά τμήματα, φέρνει ξανά και ξανά στο φως δεκάδες ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, που γλίτωσαν τη ζωή τους – τις περισσότερες φορές – καθαρά από τύχη.

Τρεις γυναίκες, θύματα κακοποίησης από τους συντρόφους τους, μίλησαν στην κάμερα του MEGA για τα χρόνια φόβου και απελπισίας που έζησαν, αλλά και για τη δική τους, εσωτερική δύναμη, που τις οδήγησε στη σωτηρία.

«Σε 20 λεπτά θα με είχε σκοτώσει»

Είναι μία από τις κακοποιημένες γυναίκες που έχουν Panic Button. Το πάτησε τη βραδιά που για μία ακόμα φορά ο πρώην σύζυγός της στράφηκε εναντίον της.
«Με το που πάτησα ήρθε μετά από 20 λεπτά. Στα 20 λεπτά θα με είχε ξεκοκαλιάσει. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος», λέει.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν το κουμπί πανικού αρκεί για να προστατεύσει γυναίκες σαν την 52χρονη, μια γυναίκα που έχει υποστεί συστηματικούς ξυλοδαρμούς από τον πρώην σύζυγο της και στον τελευταίο μάλιστα εκείνη που τους χώρισε ήταν η 9χρονη κόρη τους.

«Φυσικά και μπροστά στο παιδί μου με έχει χτυπήσει. Το παιδί μου με έσωσε».

«Φυσικά και με χτυπούσε. Να με έχει πλακώσει στο ξύλο και ο κόσμος να παίρνει ασθενοφόρα και αυτός το έπαιζε τρελός. Είναι χειριστικός, ξέρει να χειρίζεται. Ξέρει τους νόμους», περιγράφει στην κάμερα του Live News.

Η γυναίκα αυτή ζούσε τα τελευταία πέντε χρόνια μία κόλαση μέσα στο ίδιο της το σπίτι, πίσω από κλειστές πόρτες.

«Ήθελα να φύγω από το σπίτι. Ήξερα ότι δεν θα γλιτώσω από τα χέρια του! Μαστουρωμένος με ναρκωτικά, χάπια», είπε η 52χρονη.

Είχαν αποκτήσει μαζί μία κορούλα, που σήμερα είναι 9 ετών. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η πρώτη φορά που άπλωσε χέρι στο παιδί.

«Έχει χτυπήσει και το παιδί. Με έκαψε το αυτοκίνητο, επειδή του είπα φεύγω και η μάνα του δεν μπορεί άλλο περιμένει να πεθάνει».

Την απειλούσε πως αν φύγει θα την βρει και θα την σκοτώσει. Ώσπου μία μέρα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η 52χρονη κατάφερε να καλέσει την Άμεση Δράση.

«10-15 καταγγελίες, έχω χάσει το μέτρημα. Έχει μάθει να παίρνει αναβολές, εφέσεις. Θα ήθελα μέχρι τα δικαστήρια να είναι μέσα και να μην φοβάμαι», είπε.

Για αυτόν τον άνδρα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και εξύβριση και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Μέχρι τότε, κυκλοφορεί ελεύθερος, με όρο τα ασφαλιστικά μέτρα. Η 52χρονη, πιστεύει ότι θα είναι η επόμενη γυναίκα που θα βρεθεί νεκρή.

«Κάθε μέρα έλεγα, Παναγία μου, έζησα και σήμερα»

Η Λουλιέτα Γεργαλή αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, καθώς προσπαθούσε να γλιτώσει από τον κακοποιητή της, τον πρώην σύζυγό της, και δεν έβρισκε ασφάλεια στην Ελλάδα.

Η κακοποίηση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του γάμου τους και μετά από προτροπή του γιου της, πήρε διαζύγιο από τον σύζυγό της.

Τότε ξεκίνησε η κόλαση για εκείνη, καθώς ο πρώην σύζυγός της την παρακολουθούσε και της ασκούσε σωματική και ψυχολογική βία. Μάλιστα, όπως είπε στο MEGA, ο πρώην σύζυγός της είχε επιχειρήσει να τη χτυπήσει με το όχημά του.

Κάθε φορά που απευθυνόταν στην αστυνομία, της έλεγαν πως δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν και να τη βοηθήσουν.

«Κάθε μέρα έλεγα, Παναγία μου, έζησα και σήμερα. Δεν ήξερα τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, τι θα γίνει με το παιδί μου, που ήταν 12 χρονών τότε. Μόνο το παιδί μου μου έδινε θάρρος και δύναμη. Έλεγα ότι πρέπει να ζω γι’ αυτό το παιδί», είπε.

Η γυναίκα ζούσε κάτω από τον φόβο πως αργά ή γρήγορα θα την σκοτώσει ο πρώην σύζυγός της. Τότε η κόρη της, η οποία ζούσε στο εξωτερικό, τη βοήθησε να μεταναστεύσει.

«Πάλι μία γυναίκα έφυγε τόσο άδικα. Μπορεί να ήμουν κι εγώ στη θέση της», είπε η κα Γεργαλή, αναφερόμενη στην στυγερή γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ανατριχιαστική μαρτυρία: Την έβαλε να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα

«Ή θα αυτοκτονήσεις ή θα σε σκοτώσει, δεν άντεξα και αποφάσισα ότι θα ζήσω», είπε άλλη μία γυναίκα στο Live News. Και αυτή ήταν η απόφαση που της άλλαξε τη ζωή. Μία απόφαση, που την έκανε να αρχίσει και πάλι από το μηδέν.

Η κοπέλα αυτή σπάει τη σιωπή της για πρώτη φορά και μιλάει στην κάμερα για τα βασανιστήρια και τους εκβιασμούς που έχει υποστεί από τα 15 της, από τον 18χρονο φίλο της.

«Υπέφερα και ήμουν τρομοκρατημένη για χρόνια. Συνέχεια μου έλεγε ότι θα έρθει να με σκοτώσει, θα σκοτώσει αγαπημένα μου πρόσωπα, ότι θα αυτοκτονήσει ο ίδιος και ότι θα φταίω εγώ».

Ο 18χρονος τότε ζούσε στο Λονδίνο. Μιλούσαν καθημερινά μέσα από τα social media με τέτοιο τρόπο που έκανε το μικρό κορίτσι να τον ερωτευτεί.

«Έμαθε τα ευάλωτά μου σημεία και εννοείται ότι μου έδωσε αυτά που αναζητούσα τότε. Μιλούσαμε καθημερινά λέγοντας σ ’αγαπάω, ότι θα γυρίσω Ελλάδα για εσένα, είχαμε δεθεί πάρα πολύ».

Από ρομαντικός και στοργικός πολύ γρήγορα άρχισε να γίνεται χειριστικός όταν το ανήλικο κορίτσι έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον για τις φίλες του.

«Το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει όταν άρχισα λίγο να απομακρύνομαι, γιατί είχα τις φίλες μου, το σχολείο μου. Προσπάθησε όλο και περισσότερο να έχει εξουσία πάνω του και τα είχε καταφέρει».

Τη θέση των γλυκόλογων είχαν πάρει πια οι απειλές του.

«Η συμπεριφορά του άρχισε να αλλάζει, να γίνεται πιο άγριος, να υψώνει τη φωνή του. Είχε προσωπικό μου περιεχόμενο με φωτογραφίες, και άρχισε να με απειλεί».

Η κατάσταση κλιμακωνόταν διαρκώς. Το ανήλικο κορίτσι, φοβόταν να μιλήσει στους γονείς του… η μητέρα της όμως καταλάβαινε ότι κάτι την απασχολεί.

«Όταν είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο δυστυχώς δεν μπορούσα να μιλήσω γιατί ντρεπόμουνα, φοβόμουν πάρα πολύ, είχα μείνει μόν».

Η μητέρα της καταγγέλλουσας μίλησε στο Live News: «Εξαρχής αντιλήφθηκα μία διαφορετική συμπεριφορά. Δεν μπορούσα να καταλάβω από πού προέρχεται αυτό. Είχε αλλάξει η συμπεριφορά της, δεν ήταν το παιδί που ήξερα. Δεν μιλούσε, είχε σταματήσει να χαμογελάει».

«Με έβαλε να χαράξω…»

Μέχρι που ο 18χρονος άρχισε να ζητάει από την ανήλικη ακραία πράγματα για να μην δημοσιοποιήσει προσωπικές της φωτογραφίες. Ένα από αυτά ήταν να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα.

«Το να χαράξω κάτι πάνω στο σώμα μου, μέχρι το να κάνω τον ακρωτηριασμό και διάφορα άλλα πράγματα. Με έβαλε να χαράξω ανάμεσα από τα μπούτια μου το πρώτο γράμμα του ονόματός του γιατί ήθελε να είμαι μόνο δικιά του. Ήθελε να είμαι ιδιοκτησία του».

Της ζητούσε επιτακτικά να αυτοτραυματίζεται. Αυτή ήταν η τιμωρία της για όσες φορές προσπάθησε να απομακρυνθεί από εκείνον.

«Οι λέξεις ήταν ‘συγγνώμη’ γιατί ήθελε να του ζητάω συγγνώμη για τα πράγματα που αυτός πίστευε ότι τον πονάνε και τη λέξη ‘ειλικρίνεια’ γιατί ήθελε να είμαι ειλικρινής απέναντί του. Κρυβότανε, απομονώθηκε, δεν μιλούσε, κυκλοφορούσε με μακριά ρούχα».

Τότε ήρθε και η απόπειρα αυτοκτονίας. «Ήμουν τόσο τρομοκρατημένη και η μόνη σκέψη στο κεφάλι μου ήταν ότι: ‘κάν’το, κάνε την απόπειρα αυτοκτονίας’, πράγμα που έκανα προσπαθώντας να σταματήσει όλο αυτό. Τρόμος για έναν γονιό να καταλαβαίνει ότι χάνει το παιδί του και να μην ξέρει για ποιο λόγο. Η απόπειρα δεν πέτυχε, είμαι εδώ τώρα και τα κατάφερα, τον έβαλα φυλακή και είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου».

Η μητέρα της νεαρής κατήγγειλε την κακοποίηση της κόρης της και ο 23χρονος σήμερα, καταδικάστηκε σε χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

«Είμαι τώρα το άτομο που εγώ χρειαζόμουν κάποτε»

«Ζούμε σε ένα αρρωστημένο κόσμο κι αυτό που πέρασα δεν το άξιζα», τόνισε η 20χρονη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που είμαι εδώ για να βοηθήσω κόσμο, είμαι πλέον το άτομο που εγώ χρειαζόμουν κάποτε, να στηρίξω και να βοηθήσω».

Παράλληλα,, όπως είπε, την σκοτεινή περίοδο που πέρασε σκεφτόταν ότι ήταν μόνη της, ωστόσο, σημείο καμπής στην ζωή της ήταν η απόφασή της να ζήσει , «αυτό ήταν το μεγάλο μου κίνητρο», ανέφερε η ίδια στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024