Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοψήφισμα στη Φλόριντα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Δημοψήφισμα στη Φλόριντα για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Ο Μπάιντεν έχει αναγάγει την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα ενέκρινε χθες Δευτέρα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου προκειμένου να εγγραφεί στο Σύνταγμα της πολιτείας η προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Αυτή η επιτυχία των ακτιβιστών υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση να θέσουν το ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μετριάστηκε από μία άλλη απόφαση που έλαβε την ίδια ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο αυτής της πολιτείας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με την οποία επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Μέχρι τώρα στη Φλόριντα απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αναγάγει την προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες αναμένεται να αναμετρηθεί και πάλι με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αγώνας των ακτιβιστών

Ακτιβιστές υπέρ της άμβλωσης σε περίπου 15 αμερικανικές πολιτείες προσπαθούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για το θέμα παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, κυρίως τους νεαρούς. Μεταξύ αυτών των πολιτειών είναι και κάποιες που θεωρούνται κρίσιμες για τις προεδρικές εκλογές, όπως η Πενσιλβάνια, η Αριζόνα και η Νεβάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν πετύχει τον στόχο τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στο Μέριλαντ και πλέον στη Φλόριντα.

Αίτηση πολιτών, που είχε συγκεντρώσει περίπου 900.000 υπογραφές, ζητούσε να περιληφθεί στο Σύνταγμα της Φλόριντας τροποποίηση που «θα περιορίζει την παρέμβαση της πολιτείας στις αμβλώσεις».

Συγκεκριμένα η τροποποίηση απαγορεύει «την υιοθέτηση οποιουδήποτε νόμου απαγορεύει, ποινικοποιεί, καθυστερεί ή περιορίζει την άμβλωση προτού το έμβρυο είναι βιώσιμο ή όταν αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας της ασθενούς». Το έμβρυο θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας περίπου στην 24η εβδομάδα της κύησης.

Αν η πρόταση συγκεντρώσει το 60% των ψήφων τον Νοέμβριο, η τροποποίηση αυτή θα προστεθεί στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Συντάγματος της Φλόριντα.

Ωστόσο, σε ξεχωριστή απόφαση που έλαβε επίσης χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα απέρριψε την αναστολή της εφαρμογής νόμου που επικυρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις και ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Κατά συνέπεια ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες. Μέχρι τώρα στη Φλόριντα απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024